Raoults lov er en naturlov som sier at frysepunktsnedsettelse og kokepunktsforhøyelse av en ideell løsning av en forbindelse og et bestemt løsemiddel er proporsjonale med konsentrasjonen i mol/L og omvendt proporsjonal med molekylmassen i mol.
Raoults lov ble fremsatt av den franske kjemikeren François-Marie Raoult. Den ble fremsatt i 1887 i en noe annen form, men med samme innhold.
Loven uttrykkes gjerne med formelen
Δt = (p/M)·G
Her er Δt den målte frysepunktsnedsettelsen eller kokepunktsforhøyelsen. p er antall mol løst stoff per liter løsning, M er molekylmassen i mol, og G er en konstant karakteristisk for løsemiddelet og uavhengig av stoffet som løses. G kalles den molare frysepunktsnedsettelsen eller kokepunktsforhøyelsen. For vann er denne 0,52 °C og 1,85 °C.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.