Pyramiden 2008.
Sentrumsområdet i Pyramiden, med Lenin-statue i midten og besøkende turister rundt.
Pyramiden 2008.

Pyramiden er en nedlagt sovjetisk/russisk gruveby på Svalbard. Den ligger på vestsiden av Billefjorden, en nordøstlig arm av IsfjordenSpitsbergen, om lag 110 km nord-nordøst for Longyearbyen.

Faktaboks

Uttale
pyramˈiden
Også kjent som

russisk: Пирамида (Piramida)

Pyramiden ble utviklet som et sovjetisk mønsterby etter andre verdenskrig, men er i dag forlatt som gruveby og har blitt et eksotisk tidsbilde og en turistattraksjon. Den har fått navn etter et 935 meter høyt, karakteristisk fjell som ligger like nord for byen.

Historie

Russisk trehus, Pyramiden
Et russisk tradisjonelt dekorert trehus i Pyramiden.
Russisk trehus, Pyramiden

En svensk ekspedisjon i 1910 var den første til å legge krav på området ved Pyramiden på bakgrunn av kullforekomster. Rettighetene ble overført til Aktiebolaget Isefjorden-Belsund og Svenska Stenkolsatkiebolaget Spetsbergen, men det ble med prøveundersøkelser som viste at de geologiske forholdene i området var vanskelige. Selskapet eide også Sveagruva og konsentrerte det meste av sin aktivitet der.

Etter flere år med prøveundersøkelser ble Pyramiden solgt i 1926 til det sovjetiske gruveselskapet Anglo-Russkij Grumant. Anlegget ble i 1931 kjøpt av det nyetablerte Trust Arktikugol. Før andre verdenskrig ble undersøkelsesdriften videreført uten særlig større aktivitet, men en del infrastruktur ble etablert, inkludert bolighus, badstue, messe, tekniske installasjoner, kaianlegg, transportstoll og gruveganger. I 1941 ble befolkningen i Pyramiden evakuert sammen med de fleste andre innbyggerne på Svalbard.

Mens Longyearbyen, Barentsburg og Sveagruva for det meste ble ødelagt av tyskerne under krigen, ble ikke Pyramiden berørt, antagelig fordi den er avsidesliggende. Gruveaktiviteten ble startet opp igjen i 1948, men det gikk cirka åtte år før det kom i full drift. Det ble produsert rundt ni millioner tonn kull før driften ble nedlagt i 1998. Noe ble brukt lokalt i kraftstasjonen, mens resten ble skipet ut til Russland. De mange forkastningene i området gjorde driften i gruvene vanskelig.

Et sovjetisk mønstersamfunn

Pyramiden
I Pyramiden er de fleste bygningene forlatt som om innbyggerne trodde de skulle komme snarlig tilbake, slik som svømmehallen.

I likhet med den sovjetiske gruvebyen Barentsburg ble også Pyramiden utviklet som et mønstersamfunn. Det ble bygget kulturhus, svømmehall, bibliotek, skole og barnehage, kino og museum. Det var fjøs og et stort drivhus og produksjon av melk, kjøtt, egg, grønnsaker og blomster.

Pyramiden har en naturskjønn beliggenhet, og i større grad enn i Barentsburg ble det satset på estetikken i bybildet. Både tre- og murbygninger har fine arkitektoniske detaljer. Byen er organisert rundt et åpent sentrumsområde hvor det ble sådd gress, med fellesfasilitetene og bolighus og -blokker rundt. De gruverelaterte og tekniske anleggene var holdt i andre områder av byen.

Frem til gruvedriften ble innstilt i 1998 overvintret cirka 600 mennesker (russere og ukrainere) her.

Pyramiden forlatt

Byen ble brått forlatt i 1998 under den vanskelige økonomiske situasjonen i Russland. Tilsynelatende trodde innbyggerne at evakueringen var midlertidig, siden så mye ble liggende igjen av bøker i biblioteket, filmer i kinoen, utstyr i sykehuset og annet. Byen ble etter hvert utsatt for plyndring og hærverk av folk som ankom enten med båt eller snøscooter. Sysselmannen og russiske myndigheter gjennomførte flere registreringer og dokumentasjoner av stedet ut fra den kulturhistoriske verdien, og i desember 2014 ble arealplan for Pyramiden vedtatt.

Pyramiden i dag

Pyramiden
Innseilingen til Pyramiden.
Pyramiden
Litt av bebyggelsen i Pyramiden, med fjellet Pyramiden i bakgrunnen.
Pyramiden
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Den forlatte byen er blitt en stor turistattraksjon og er besøksmål for flere turoperatører. Det har vært en del planer om større bruk av byen gjennom forskning og konferanser, men en slik satsing krever en del infrastrukturoppgradering som til dels er i gang. Hotell Tulipan ble gjenåpnet for overnatting i mars 2013 og er blitt utviklet til et regulært hotell (Pyramiden Hotell) som er åpent fra mars til oktober. Det reklameres med både moderne soverom med bad og rom «Soviet style». Det er også blitt mulig å betale med kredittkort, Internett er tilgjengelig, og kino- og konsertsalen har blitt gjenåpnet. Byen tiltrekker seg også forfattere og kunstnere, og Kjartan Fløgstad har portrettert byen i boken Pyramiden – portrett av ein forlaten utopi.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Andreassen, Elin, Hein B. Bjerck og Bjørnar Olsen: Persistent Memories. Pyramiden – a Soviet mining town in the High Arctic. Tapir forlag. Trondheim, 2010
  • Fløgstad, Kjartan. Portrett av ein forlaten utopi, Spartacus forlag, 2007

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg