Faktaboks

Plutark
Plutarch gresk Plutarkhos
Uttale
plutˈark
Født
45 evt.
Død
125
Levetid - kommentar
fødselsår og dødsår er omtrentlige
Plutark

En byste fra 100–200-tallet evt. som muligens skal forestille Plutark.

Av /Arkeologisk museum i Delfi.
Parallellbiografiene
1727-utgave av Plutarks hovedverk Parallellbiografiene.
Av /M. Dacier, Jacob Tonson.

Plutark var en gresk historieskriver og filosofisk skribent. Han var fra Khaironeia i Boiotia, hvor han levde en stor del av sitt liv, avbrutt av reiser til blant annet Roma. På sine eldre dager var han prest i Delfi.

Kanskje mer enn halvparten av Plutarks omfangsrike forfatterskap er bevart. Han er best kjent som biograf. Av de femti bevarte biografiene han skrev, hører 46 av dem til hans hovedverk Bioi paralleloi (Parallellbiografiene). Her er to og to biografier stilt sammen med en avsluttende sammenligning, én greker og én romer i hvert par. Plutark legger vekten på karakterskildringen og samspillet mellom personligheten og det ytre livsløpet.

De øvrige skriftene, som teller omkring 80, ble i middelalderen betegnet som Moralske skrifter (latin Moralia) siden de filosofiske livsspørsmålene er dominerende, men Plutark tar også opp religiøse, naturvitenskapelige og filosofihistoriske emner i vekslende fremstillingsform. Plutark er først og fremst platonist, men ingen dogmatisk sådan. Han er polemisk (diskuterende) mot epikureismen og deler av stoisismen.

Plutark er blant de mest leste og høyest verdsatte antikke forfatterne. Hans biografier har vært viktige blant annet for Michel de Montaigne, William Shakespeare, Jean-Jacques Rousseau og Ludvig Holberg. Hans svakheter som historiker er etter hvert blitt synlige, men som den humane og kunnskapsrike forfatteren Plutark er, kan han regnes som det beste uttrykket for sin tids kultur.

Moderne oversettelser

Biografiene er oversatt til norsk av Viggo Ullman (21 biografier, 1876–1877, 1890) og av Henning Mørland (26 biografier, 1967–1968). En fullstendig engelsk oversettelse med tekst av Bernadotte Perrin (11 bind 1914–1926, Loeb). Moralia er oversatt til engelsk av Frank Cole Babbitt med flere (16 bind, 1927–1976).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Barrow, Reginald Haynes: Plutarch and His Times, 1967
  • Lamberton, Robert: Plutarch, 2001
  • Mossman, Judith, red.: Plutarch and His Intellectual World : Essays on Plutarch, 1997

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg