Plantegeografisk hører Danmark til det mellomeuropeiske skogsområdet.

Bøken er det viktigste treslaget i skogene på Sjælland, Fyn og Øst-Jylland. Eik finnes her og der i ren bestand eller sammen med bøken. Bartrær finnes plantet i hele Danmark.

Bunnvegetasjonen i bøkeskogen er ikke artsrik, det er særlig vårplantene som trives der: gullstjerne, lerkespore, marianøkleblom og symrearter. Eikeskogen er mer åpen, og her finnes også mange andre trearter, som alm, ask, lønn, lind, hassel, agnbøk og hagtorn. Mot vest går eikeskogene over i en lav krattskog.

På Jylland er det mye lynghei i områdene som ikke er oppdyrket. Her dominerer røsslyngen, ofte blandet med klokkelyng, krekling, melbær, tyttebær og blokkebær. Her finnes også kratt av einer og fargeginst. Flygesanden (dyner, klitter) i Vest-Jylland har sin egen flora med de tre flerårige gressartene strandrug, strandkveke og marehalm, og mange andre ett- eller flerårige strandplanter.

Myrene har stort sett de samme plantene som opptrer i norske myrer, i de våteste myrene vokser i tillegg noen sørligere planter, som vassblink, Hottoniapalustris) og vannaloe, Stratiotesaloides. På Møns klint og noen andre steder med kritt og kalkgrus vokser mange kalkkrevende arter, blant annet mange orkideer. På granitten på Bornholm opptrer til dels andre planter enn ellers i Danmark. I alt finnes det i Danmark ca. 1500 karplanter som regnes for viltvoksende.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg