Penguin

Penguin. Sjømålsmissil. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
Penguin

Avfyringen av et missil fra en Storm-klasse-MTB, KNM Skuld. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Penguin er et norsk sjømålsmissil for bruk fra fartøy, helikopter og jagerfly produsert av Kongsberg Defence & Aerospace. Da det ble tatt i bruk var det et av verdens mest avanserte sjømålsmissiler, og det første målsøkende sjømålsmissil som ble tatt i bruk i NATO. I Norge har missilet vært i bruk siden 1972, men er nå erstattet av det nye sjømålsmissilet NSM. Det har vært eksportert til flere land, og var det første norske våpensystemet som ble eksportert til USA.

Faktaboks

Uttale
pˈeŋgwin
Etymologi
engelsk ‘pingvin’

Historie

Penguin-missil avfyrt fra en Hauk-klasse missiltorpedobåt
.
Lisens: CC BY NC 2.0

Prosjektet ble startet i 1961 av Forsvarets forskningsinstitutt i samarbeid med Sjøforsvaret, og Penguin-missilet ble i første omgang utviklet for bruk på motorkanonbåter. Den første varianten med navnet Penguin Mk 1 ble tatt i bruk fra 1972 på missiltorpedobåtene i Storm-klassen og Snøgg-klassen, og ble fra midten av 1970-tallet også tatt i bruk på fregattene i Oslo-klassen. Penguin Mk 1 ble også eksportert til Tyrkia.

Den moderniserte Penguin Mk 2 ble tatt i bruk på missiltorpedobåtene i Hauk-klassen i 1980, og ble også eksportert til Sverige og Hellas.

Etter en omfattende omkonstruksjon av Mk 2, ble Mk 2 Mod 7 utviklet for den amerikanske marinen, som kjøpte inn over 100 Penguin-missiler. Disse fikk betegnelsen AGM-119B i den amerikanske marinen og ble brukt fra Seahawk-helikoptre i perioden 1994–2006. Penguin Mk 2 Mod 7 har også blitt eksportert til New Zealand.

Penguin Mk 3 er en variant for bruk fra fly, og ble tatt i bruk av LuftforsvaretF-16 fra 1987. Denne varianten har, siden den blir skutt ut i høy hastighet, ingen startmotor, men en større gangmotor, og derfor større rekkevidde.

Penguin-missiler har også blitt eksportert til Spania og Australia, og varianter til bruk fra helikoptre har blitt eksportert til Brasil og Tyrkia. I alt har omkring 1200 missiler blitt produsert, de siste levert til Tyrkia i 2008. Penguin var ved utgangen av 2022 fremdeles i bruk i Brasil, Hellas, New Zealand (Penguin Mk 2 Mod 7) og Spania.

Spesifikasjoner

F-16 med Penguin Mk 3-missiler under vingene
Forsvaret.

Penguin har vært levert i forskjellige utgaver: for bruk på fartøy og helikopter med to-trinnsmotor, og for bruk på jagerfly med ett-trinnsmotor. Rakettmotoren har fast drivstoff. Før avfyring blir missilet tilført måldata og følger deretter en programmert bane styrt av et system for treghetsnavigasjon. I siste fase ledes det mot målet av en norskutviklet infrarød målsøker.

Penguin Mk 1

Penguin
Et amerikansk "Sea Hawk"-helikopter fyrer et Penguin-missil under en øvelse i Stillehavet, 2002.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0
  • Masse: 385 kilogram
  • Lengde: 3,0 meter
  • Diameter: 28 centimeter
  • Vingespenn: 1,4 meter
  • Stridshode (masse): 120 kilogram
  • Rekkevidde: 34 kilometer

Penguin Mk 3

  • Masse: 370 kilogram
  • Lengde: 3,20 meter
  • Diameter: 28 centimeter
  • Vingespenn: 1,0 meter
  • Stridshode (masse): 130 kilogram
  • Rekkevidde: 55 kilometer

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg