Faktaboks

Parti Socialiste

PS

sosialistpartiet, det franske sosialistpartiet

Etymologi

fransk «sosialistpartiet»

Uttale
partˈi socialiste

Partiets logo

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Parti Socialiste (PS) er et sosialdemokratisk parti i Frankrike grunnlagt i 1969. PS har svingt mye i oppslutning, men har i perioder vært landets største parti. Partiet hadde presidenten i Frankrike i perioden 1981–1995 (François Mitterrand) og 2012–2017 (François Hollande). Partiet har også hatt statsministeren i periodene 1981–1986, 1988–1993, 1997–2002 og 2012–2017.

Etter at Emmanuel Macron vant presidentvalget i 2017, har partiet gått på flere valgnederlag og kan ikke lenger regnes som en av de viktigste partiene i Frankrike.

Ideologi

François Mitterrand
François Mitterrand fra Parti Socialiste var president i Frankrike i perioden 1981–1995. Mitterrand under valgkampen i 1981.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
François Hollande

François Hollande fra Parti Socialiste var Frankrikes president i perioden 2012–2017.

François Hollande
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Partiet ble grunnlagt i 1969 da det erstattet Section Française de l'Internationale Ouvrière (SFIO). Til å begynne med var PS et marxistisk parti. I 1971 avholdt partiet en kongress i byen Epinay, der målet var å samle hele venstresiden rundt det fremtidige presidentkandidaturet til François Mitterrand. Partiet var fortsatt på papiret et revolusjonært parti hvis mål var å bryte med kapitalismen.

Denne ideologiske linjen endret seg betraktelig i løpet av 1980- og 1990-tallet. I 1990, etter Berlinmurens fall og ti år med Mitterrand som president, definerte sosialistene seg ikke lenger som revolusjonære, men som reformister. Siden 2008 har PS definert seg som et parti med «røtter i humanismens og opplysningstidens tradisjoner». Partiet er tilhenger av «en sosial og økologisk markedsøkonomi», men har fortsatt som mål å forandre samfunnet og å bekjempe urettferdighet. Til tross for navnet, bør partiet regnes som sosialdemokratisk og ikke sosialistisk.

Partiets historie

1980- og 1990-tallet

Fra 1981 til 1995 satt François Mitterrand, en av partiets mest dominerende lederskikkelser historisk sett, som president i Frankrike. Under hans to presidentperioder var PS det største partiet på den franske venstresiden. Ved president valget i 1995 forsøkte daværende leder, Lionel Jospin, å etterfølge Mitterrand som president, men tapte for Jacques Chirac fra det gaullistiske høyrepartiet Rassemblement pour la République (RPR). Jospin kapret 47,36 prosent av stemmene i andre runde av presidentvalget, mot 52,64 prosent for Chirac.

I november og desember 1995 ble Frankrike lammet av den mest omfattende sosiale konflikten i landet siden 1968. Den sosiale uroen bidro til å sikre en allianse av venstrepartier under navnet Gauche Plurielle seieren under parlamentsvalget i 1997. Jospin ble landets statsminister og ledet en regjeringskoalisjon som i tillegg til PS besto av Parti Communiste Français (PCF), Parti Radical de Gauche (PRG), Mouvement des citoyens (MDC) og Les Verts.

2000-tallet

Etter fem år i regjering gikk PS på en kraftig smell under presidentvalget i 2002. Med bare 16,18 prosent av stemmene lyktes det ikke Jospin å komme seg til andre runde i presidentvalget. Andre runde ble stående mellom Chirac og Jean-Marie Le Pen fra det innvandringsfiendtlige partiet Front National på ytre høyre fløy i fransk politikk. Dette sendte sjokkbølger inn i Frankrike, og andre runde endte med at Chirac ble gjenvalgt med over 80 prosent av stemmene. Parlamentsvalget senere samme år ble også en nedtur for PS.

Etter nederlaget i presidentvalget trakk Jospin seg som leder av partiet og ble etterfulgt av François Hollande. Hollande var en av flere som ble nevnt som mulig kandidat for partiet foran presidentvalget i mai 2007. I november 2006 ble imidlertid Hollandes samboer Ségolène Royal valgt til å være partiets kandidat, i strid mot blant andre Dominique Strauss-Kahn. Royal kom til andre runde i presidentvalget, men tapte med 46,94 prosent av stemmene for Nicolas Sarkozy.

Høsten 2011 gjennomførte Sosialistpartiet et primærvalg for å bestemme hvem som skulle være partiets kandidat under det franske presidentvalget i 2012. Tidligere IMF-sjef Dominique Strauss-Kahn var lenge favoritt til å bli partiets kandidat, før han i mai 2011 ble arrestert, anklaget for seksuelle overgrep mot en stuepike på et hotell i New York. François Hollande gikk til slutt seirende ut av primærvalget og ble valgt til partiets kandidat for presidentvalget i 2012.

I mai 2012 gikk Hollande seirende ut av andre runde av presidentvalget mot sittende president Nicolas Sarkozy. Etter valget ble Jean-Marc Ayrault utnevnt av Hollande til ny statsminister. Han fortsatte med støtte fra flertallet i Nasjonalforsamlingen etter at Sosialistpartiet gikk seirende ut av parlamentsvalget som ble avholdt etter presidentvalget.

Sosialistpartiets fall

Under Hollandes fem år lange presidentperiode opplevde PS et dramatisk fall og gikk på flere valgnederlag. Etter et svært dårlig lokalvalg i mars 2014 da partiet mistet rundt 100 kommuner til høyresiden, gikk Ayrault av som statsminister og ble etterfulgt av Manuel Valls. Departementsvalget i mars 2015 ga også svært skuffende resultater for partiet. Venstresiden endte til sammen med 34 av 101 departementer.

I tillegg til de skuffende valgresultatene, opplevde president Hollande en stor tillitskrise både blant velgere og innad i partiet. Under presidentvalgkampen i 2012 utropte Hollande «finansverdenen» til sin viktigste motstander, og han gikk til valg på et tydelig venstreorientert program. Etter halvannet år som president ble det klart at politikken Hollande gjennomførte hadde tatt en klar høyredreining. Resultatet var blant annet en svært omstridt arbeidslov som svekket arbeidernes stillingsvern og fagforeningenes innflytelse, 500 000 flere fattige, skattelettelser for bedriftene og nærmere en million flere arbeidsledige.

I takt med at presidentens popularitet sank til et historisk bunnivå i oktober 2016, da kun 4 prosent av befolkningen kunne si seg fornøyd med hans innsats, steg også uroen og misnøyen internt. Flere av statsrådene i hans egen regjering endte opp med å gå av fra sine ministerposter, etter å ha åpenlyst kritisert Hollandes politikk. Denne tillitskrisen resulterte i at Hollande valgte å ikke ta gjenvalg som president.

Ved presidentvalget i 2017 var det en av de fremste Hollande-kritikerne, Benoît Hamon, som var partiets kandidat. Han fikk kun 6,36 prosent av stemmene og kom ikke videre til andre og avgjørende valgomgang. Mange i PS mente Hamon, som blant annet gikk inn for borgerlønn og legalisering av cannabis, hadde et for radikalt program og valgte isteden å støtte den sentrumsorienterte Emmanuel Macron, som inntil nylig hadde vært medlem av Valls' regjering. Macron vant til slutt presidentvalget og tok med seg flere topper fra PS inn i sin nye regjering.

Partiets rolle i dag

Etter presidentvalget i 2017 nådde PS et nytt bunnivå: Partiet fikk rekordlav oppslutning ved det påfølgende parlamentsvalget og fikk kun 30 representanter, var dypt splittet og i økonomisk krise. Olivier Faure, som var parlamentarisk leder for partiet, tok i 2018 over som partisekretær. Under Macrons første presidentperiode ble partiet ytterligere marginalisert, og det var La France insoumise (LFI), ledet av tidligere PS-medlem Jean-Luc Mélenchon, som fremsto som den største utfordreren på venstresiden.

Ved presidentvalget i 2022 fikk partiets kandidat Anne Hidalgo, ordføreren i Paris, kun 1,75 prosent av stemmene. I forbindelse med parlamentsvalget samme år gikk PS inn i valgalliansen NUPES (Nouvelle Union Populaire Ecologique et Sociale) sammen med flere andre partier på venstresiden, deriblant LFI, kommunistpartiet (PCF) og de grønne (EELV). Det førte til at partiet klarte å opprettholde antall seter i parlamentet, mens LFI ble det største partiet i koalisjonen. Til tross for at fransk venstreside etter dannelsen av NUPES fremstår mer samlet enn på lenge, er det allikevel en god del uenighet innad i gruppen, for eksempel når det gjelder EU, NATO og atomkraft.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg