Faktaboks

Uttale
pahˈang

Pahang er en delstat i Malaysia, på østkysten av Malayahalvøya. Til Pahang hører øya Palau Tioman, 60 kilometer utenfor kysten. Hovedstad er Kuantan. Delstaten har et areal på 35 964 kvadratkilometer og har 1 684 600 innbyggere (2021). De viktigste befolkningsgrupper er malayere (75 prosent), kinesere (15,3 prosent) og indere (4,0 prosent).

Pahang består av Sungai Pahang-bekkenet i vest, omkranset av fjelland i nord og vest. Lavlandet er gjennomskåret av en rekke elver. Langs kysten er et bredt deltabelte. Vegetasjonen består for det meste av tett jungel.

Delstatens overhode

Pahang er et konstitusjonelt og arvelig monarki. Delstatens overhode har tittel av sultan. Sultanens sete er i Pekan, 37 kilometer sør for Kuantan.

Økonomi og næringsliv

De tjenesteytende næringer, herunder handel og turisme står for 49 prosent av delstatens bruttonasjonalprodukt (BNP). Nasjonalparken Taman Negara, Cameron Highlands og øya Palau Tioman er kjente turistmål. Jordbrukets bidrag til delstatens BNP utgjør 23,4 prosent. Det drives ekstensiv risdyrking langs kysten. Produksjon av gummi var først begrenset til områder langs Pahang-elven. Store skogområder har blitt ryddet for å gi plass til nye palmeolje- og gummiplantasjer, samt bosteder for befolkning i nye landsbyer. Ellers produseres kokosnøtter, tobakk, guttaperka, rotting og hamp. Utenfor kysten og i elvene drives fiske. Industrisektoren omfatter blant annet produksjon av petrokjemiske produkter og motorvogner, samt gruvevirksomhet (jernmalm og bauxitt, og i mindre skala tinn).

Historikk

Sultanatet Pahang ble etablert i det 15. århundre. Forgjeves forsøkte Pahang i det 16. århundre å fordrive portugiserne fra Malayahalvøya. Sammen med Perak, Selangor og Negeri Sembilan ble Pahang samlet i en britisk kontrollert føderasjon i 1896. Etter Japans okkupasjon under andre verdenskrig ble Pahang en del av Malayaføderasjonen ved dens opprettelse i 1948 og av det uavhengige Malaysia i 1963.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg