Faktaboks

Pacific Islands Forum
Fra 1971 til 1999 kjent som South Pacific Forum

Pacific Islands Forum er en organisasjon for politisk og økonomisk samarbeid mellom for stater og territorier i Stillehavet. Samarbeidet er spesielt fokusert på feltene bærekraftig utvikling, handel og økonomisk integrasjon, havets ressurser, energi, transport, klima, sikkerhet og godt styresett.

Medlemmer

Organisasjonen har følgende 18 medlemmer (2022): Australia, Cookøyene, Fiji, Fransk Polynesia, Kiribati, Marshalløyene, Ny-Caledonia, Mikronesiaføderasjonen, Nauru, New Zealand, Niue, Palau, Papua Ny-Guinea, Salomonøyene, Samoa, Tonga, Tuvalu og Vanuatu. Tokelau er assosiert medlem.

Observatører

Øst-Timor og følgende fire territorier er observatører (2022): Amerikansk Samoa, Guam, Nord-Marianene og Wallis og Futuna.

Organisasjon og virksomhet

Det er møter på årlig basis mellom deltakerlandenes stats- og regjeringssjefer. Formannskapet går på rotasjon mellom medlemmene. Det avholdes egne møter for deltakerlandenes utenriksministre og finansministre, samt møter på embetsmannsplan. I tillegg har de minste øystatene separate møter.

Dialogpartnere

EU og 20 land har status som dialogpartnere (2022), blant annet Japan, Kina, Storbritannia, USA og EU-landene Frankrike, Italia, Spania og Tyskland. Norge er det eneste nordiske landet som er dialogpartner. Det avholdes et årlig møte med dialogpartnerne i tilknytning til toppmøtet.

Sekretariat

Pacific Islands Forums sekretariat er lokalisert i Suva, Fiji og ledes av en generalsekretær.

Historie

Organisasjonen ble opprettet i 1971 av Australia, Cookøyene, Fiji, Nauru, New Zealand, Tonga og daværende Vest-Samoa, og het da South Pacific Forum. I 1999 skiftet organisasjonen navn til Pacific Islands Forum for å bli et samarbeidsforum for øystater og territorier i hele stillehavsregionen.

I 1972 ble det opprettet et organ for økonomisk samarbeid, South Pacific Bureau for Economic Cooperation (SPEC), som i 1981 ble omdøpt til South Pacific Forum Secretariat. Organisasjonen stod også bak opprettelsen av 200 mils økonomiske soner rundt medlemslandenes kyster i 1977–1978.

Forumet er særlig kjent for å ha stått bak Rarotonga-traktaten i 1985, en avtale som skulle gjøre det sørlige Stillehavet til atomfri sone. Storbritannia, USA og Frankrike nektet lenge å skrive under. De diplomatiske forbindelsene mellom Frankrike og forumets medlemsland ble i 1995 svært anstrengt som følge av en serie franske prøver med atomvåpenMururoa-atollen. De tre atommaktene undertegnet Rarotonga-avtalen i 1996. Frankrike og Storbritannia ratifiserte avtalen samme år, men USA har ikke ratifisert den (2021).

Norge og Pacific Islands Forum

Som gjest av PICs formann deltok daværende utenriksminister Ine Eriksen Søreide på deler av Pacific Islands Forums toppmøte på Tuvalu fra 13. til 16. august 2019, da klima og havressurser stod på dagsordenen. I 2022 fikk Norge status som dialogpartner.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg