Faktaboks

Oxford
Uttale
ˈåksfəd
Oxford

Oxford. Bybildet er preget av universitetet med sine mange collegebygninger. Gamle murer med villvin skiller de enkelte collegene fra hverandre og omslutter store gressplener og parkanlegg. På bildet sees Merton og Oriel College i retning mot Radcliffe Square. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Radcliffe Camera i Oxford
Radcliffe Camera er en rund bygning på Radcliffe Square i Oxford. Bygningen er tegnet av James Gibbs og ble oppført i 1737-1749 for å huse Radcliffe Science Library. Biblioteket ble flyttet til Oxford University Musem i 1861, og Radcliffe Camera er i dag lesesal for Bodleian Library.
Radcliffe Camera i Oxford
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Oxford er en by i Storbritannia, England, adminsitrasjonssentrum i grevskapet Oxfordshire, ved øvre Themsen. Byen har 151 906 innbyggere ved folketellingen i 2011 og et areal på 46 kvadratkilometer.

Oxford er en universitetsby og et viktig industrisenter med bilfabrikker, stålverk, trykkerier, forlag, elektrotekniske fabrikker og bryggerivirksomheter.

Bybeskrivelse

Byen preges i stor grad av Oxford-universitet med dets mange collegebygninger, de fleste med gotiske stiltrekk, og Bodleian Library med lesesalen Radcliffe Camera. Byen har tilnavnet «Spirenes by» fordi silhuetten domineres av gotiske tårn og kirkespir. Blant de mange kirkene er katedralen St. Michael's fra 1000-tallet med berømte glassmalerier sentral, og St. Mary the Virgin fra 1200-tallet, kapellet ved Christ Church College som ble gjort til Englands minste katedral, og All Saints Church. Sheldonian Theatre ble anlagt i 1663–1669. De tidligste høyskolene i Oxford var University College fra 1249, Balliol fra 1263 og Merton fra 1264. Hver høyskole er bygd rundt to eller tre gårdsplasser, med kapell, hall, bibliotek og inngjerdede hager.

Oxford har botanisk hage og flere museer, blant annet Ashmolean Museum som er det eldste museet i England. Her finnes store arkeologiske og kunsteriske samlinger, med verker av blant annet Paul Cézanne, Michelangelo, Leonardo da Vinci, William Turner og Pablo Picasso. Andre museer er University Museum of Natural History, Pitt Rivers Museum og Museum of the History of Science.

Byen har mange grøntområder og flere naturreservater innenfor ringveien. Bydelene i sørøst og nord domineres av industri og boligstrøk.

Inspektør Morse

Inspektør Morse på pubskiltet til the Turf Tavern i Oxford
Inspektør Morse har blitt en egen turistindustri i Oxford, der de fleste steder som har vært location i én eller flere episoder, gjerne gjør oppmerksom på akkurat det.
Inspektør Morse på pubskiltet til the Turf Tavern i Oxford
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Oxford er uløselig knyttet til kriminalforfatteren Colin Dexters (1930-2017) rollefigur Morse som han skrev 13 bøker om i årene 1975–1999, i tillegg til flere noveller. Romanene er filmet i tilsammen 33 episoder med John Thaw i rollen som inspektør Morse og har gitt inspirasjon til fortsettelsen «Lewis» med Kevin Whately i hovedrollen og serien «Endeavour» om den unge Morse med Shaun Evans som Morse. Inspektør Morse har blitt en egen, liten turistindustri i Oxford.

Historikk

Oxford ligger ved skjæringspunktet for flere viktige veier og elver og skriver seg fra 700-tallet. Den ble forsvart mot vikingenes angrep, og har et borgtårn fra 1071. Oxford vokste opp omkring et nonnekloster og ble fra om lag 1200 et av Europas fremste lærdomsseter. Den ble forsvart mot vikingenes angrep, og har et borgtårn fra 1071. Under den engelske borgerkrigen i 1642–1651 var byen rojalistenes hovedstad og ble i 1646 beleiret av parlamentstroppene.

I 1801 var Oxford en markedsby med beskjedne 12 000 innbyggere som hovedsakelig var tilknyttet universitetet, men på begynnelsen av 1900-tallet hadde trykkeri- og forlagsindustrien gjort sitt inntog og skapt nye arbeidsplasser, sammen med næringsmiddelindustrien. Den engelske industrimagnaten William Richard Morris Nuffield etablerte bilfabrikken Morris Motors ved Cowley, like utenfor byen, et anlegg som i dag eies av BMW og har stor betydningen for den lokale økonomien. Siden 1970 har byen også vært sete for Oxford Polytechnic, en av Englands nyere institusjoner for høyere utdanning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg