Oslo-kanalen
Jan Egeland, Mona Juul og Terje Rød-Larsen var sentrale tiltretteleggere i forhandlingene mellom Israel og PLO som ledet fram til Oslo-avtalen i 1993. Her er hovedaktørene bak Oslo-avtalen samlet ved den hemmelige signeringen i Parkveien 45 i Oslo. I midten ved bordet sitter daværende utenriksminister Johan Jørgen Holst, og rett bak seg har han Israels daværende utenriksminister Shimon Peres. Holst er flankert av den israelske forhandlingslederen Uri Savir (til høyre) og hans palestinske motpart Ahmed Qurie.
Av /NTB Scanpix.

Oslo-prosessen er et begrep som brukes om flere politiske og diplomatiske prosesser knyttet til Oslo som forhandlingssted og/eller Norge som pådriver. Begrepet er oftest brukt om de hemmelige forhandlingene mellom Israel og PLO i 1993, gjennom den såkalte Oslo-kanalen, som ledet fram til Oslo-avtalen.

Selv om Oslo-prosessen stort sett referer til forhandlingene som ledet opp til Oslo-avtalen, så omfatter begrepet også de forhandlingene som fant sted etter avtalen var underskrevet og som skulle lede fram til en palestinsk stat. Denne prosessen skulle etter planen vare i fem år før den skulle resultere i en fredsavtale, men denne prosessen kollapset.

Begrepet brukes også om forhandlingene om en tilleggsprotokoll til Konvensjonen om klaseammunisjon.

Se også artiklene Midtøsten – fredsprosesser og Palestinas historie etter 1948.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg