Oseania (Klima) (nedbør og temperatur)

Årlig nedbør og temperatur i Oseania.

Av /Store norske leksikon ※.

Australia og New Zealand med nærliggende øyer, til dels også Ny-Guinea, har klimaforhold som er preget av en viss kontinentalitet og av at store fjellområder virker sterkt på nedbørfordelingen. Se avsnittet «Klima» under Australias geografi og artikkelen Klima i New Zealand. Resten av Oseania har et maritimt tropeklima med høy luftfuktighet, betydelig nedbør og usedvanlig stabil temperatur med små endringer med årstidene.

Sjøtemperaturen, som er en dominerende faktor også for den midlere lufttemperaturen, er stort sett over 27 °C, til dels over 28 °C, gjennom mesteparten av året. Den øker stort sett fra øst mot vest og når sine høyeste verdier nær verdensdelens vestligste grenseområde. Passaten, som er det herskende vindsystemet både sør og nord for ekvator, driver Den sørlige og Den nordlige ekvatorialstrøm som fører varmt vann mot Australia og Ny-Guinea og mot et tilsvarende område nord for ekvator.

Nedbøren kommer vesentlig i form av byger som utvikles over det varme havet og forsterkes ved hevning mot høyere terreng. De større og fjellrike øyene får mest nedbør. Den er fordelt over hele året, men er gjerne størst når det er sommer på vedkommende halvkule. De monotone værforholdene blir iblant brutt av tropiske lavtrykk med sykloner, orkaner og taifuner som følger baner fra øst mot vest. De hjemsøkte områdene ligger 5–10 grader eller mer fra ekvator.

Lavtrykkene opptrer hyppigst når det er ettersommer eller høst på vedkommende halvkule. De fleste av øyene har lokale vindforhold som er preget av terrenget og den daglige temperaturvariasjonen over land, som landvind, sjøvind eller lignende. Øyene gir seg ofte til kjenne på lang avstand i form av «atollskyer» som tårner seg opp over det varme landet.

I perioder som opptrer med fem til ti års mellomrom skjer det en omlegging av passat- og strømsystemet. Det snakkes om El Niño-effekter, eller om Southern Oscillation, «den sørlige svingningen». Passaten svekkes og det blir til dels vestavind i tropesonen. Dette henger sammen med høyere lufttrykk enn normalt i vest, hvor det også til dels blir tørke. Varmt havvann drives mot øst der det resulterer i omfattende klimaforstyrrelser i Sør-Amerika.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg