Oranjefristaten, opprinnelig en historisk boerstat i det sørlige Afrika, senere en av fire provinser i Sør-Afrika-unionen og Sør-Afrika-republikken. Provinsen er etter regimeskiftet i 1994 (opphevelsen av apartheid) kalt Free State.

Faktaboks

Uttale
orˈanjefristaten
Også kjent som
engelsk Orange Free State

Historikk

I førkolonial tid var området bebodd av flere bantutalende folkeslag, blant annet tswana. Da de første europeere krysset Oranje-elven på 1700-tallet, var området bebodd av de samme afrikanske folkegrupper, som dels var fastboende, dels levde som nomader. På 1800-tallet ble tswanaene dels fordrevet av zuluene, og sotho og griqua slo seg ned der.

Den store europeiske innvandringen startet med boernes vandringer nordover i 1836, vekk fra den britiskstyrte Kapp-kolonien. I årene 1848–1854 var området underlagt britisk styre, men britene klarte ikke å kontrollere det, og den selvstendige boer-republikk Oranjefristaten (afrikaans: Oranje Vry Staat) ble proklamert etter at britene i 1854 frasa seg suverenitet over området. I de følgende tiår var det en rekke sammenstøt med den afrikanske lokalbefolkningen, særlig sotho. Annekteringen av deres territorium i 1869 fastsatte grensen mellom Natal og Lesotho.

I 1897 sluttet Oranjefristaten en allianse med den andre boer-republikken, Transvaal, og under Boerkrigen (1899–1902) ble den annektert av Storbritannia. Boerne fortsatte kampen, men under fredsslutningen ved Vereeniging i mai 1902 endte Oranjefristatens selvstendighet, og området kom under britisk styre.

Indre selvstyre ble innført i 1907, før kolonien i 1910 ble en provins i Sør-Afrika-unionen, fra 1961 Sør-Afrika-republikken.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg