Oman (Jebel Mischt)

Innimellom store vegetasjonsløse områder har Oman enkelte oaser der tilgangen på vann muliggjør noe jordbruk. Fjellet i bakgrunnen er Mischt som ligger i nordøstlige Oman, i fjellkjeden al-Jabal al-Akhdar. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Oman er et monarkiDen arabiske halvøy, med rundt 4,7 millioner innbyggere (2019), hvorav rundt 56 prosent er omanske borgere, resten innvandrere (gjestearbeidere). Store deler av Oman er ørken, og tvillingbyene Muscat og Matrah er det viktigste befolkningssenteret. Islam er den dominerende religionen.

Demografi

Oman har en årlig befolkningstilvekst er på rundt to prosent. Gjennomsnittlig forventet levealder for hele befolkningen er (2019) på 76,3 år: 78,4 år for kvinner og 74,4 år for menn.

Høye fødselstall har bidratt til at Oman har en forholdsvis ung befolkning. Nær 50 prosent er under 25 år.

Folkegrupper

Vel halvparten av den samlede befolkningen er arabere, med innslag av persere, balutsjer, indere og afrikanere (fra Øst-Afrika). Flere store arabiske grupper dominerer ved kystslettene i Dhofar. Innbyggerne i Dhofar-fjellene er kjent som jibali («folket fra fjellene»). De er etnisk ulik araberne ved kysten, og antas å være etterkommere etter folk fra høylandet i Jemen.

De ikke-arabiske borgerne er etterkommere etter folk som har innvandret over flere hundreår. Balutsjer, innvandret fra Iran og Pakistan, er bosatt særlig ved kysten i al-Batinah. Etniske persere holder for en stor del til i Muscat–Matrah. I tillegg kommer en stor gruppe gjestearbeidere: En del fra Vesten, de fleste fra Sør-Asia.

Statsborgerskap

Om lag 56 prosent av befolkningen er omanske borgere, resten er gjestearbeidere. Andelen gjestearbeidere har sunket i senere år, som følge av en bevisst politikk, en såkalt omanisering, for å gjøre seg mindre avhengig av utenlandsk arbeidskraft.

Bosetningsmønster

Store deler av Oman er ørken, uten bosetting. Landet har en liten nomadisk befolkning. Befolkningstettheten er størst ved al-Hagar-fjellene og langs kysten i nord. I løpet av de siste tiårene har det vært omfattende tilflytting til byene, særlig tvillingbyene Muscat og Matrah, som utgjør ett stort urbant område. Om lag 85 prosent av befolkningen bor i urbane områder (2018). Største by er hovedstaden Muscat, med rundt 1,5 millioner innbyggere (2018).

Religion

Oman ble islamisert tidlig på 600-tallet, og i løpet av islams to første århundrer ble den ibadittiske læren innen islam flertallets religion. Det store flertallet av innbyggerne (rundt 86 prosent) bekjenner seg til islam, 6,5 prosent er kristne, 5,5 prosent er hinduer. Om lag 75 prosent av muslimene tilhører den ibadittiske sekten, flertallet av de øvrig er sunnier; et lite mindretall (særlig innvandrere) er sjia. Ibadi-skolen innenfor islam står sunni-retningen nært.

Språk

Omans offisielle språk er arabisk, og standard arabisk blir undervist i skoleverket. Flere arabiske dialekter blir brukt i dagligtale, inklusive eldre sørarabiske dialekter i fjellene.

Innvandrerbefolkningen benytter sine språk, og særlig urdu og engelsk er utbredt. En mindre del av befolkningen, men røtter fra Øt-Afrika (særlig Zanzibar) snakker fortsatt swahili.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg