Bouvet Island, 1927
Fotografi tatt på Bouvetøya i 1927.
Ekspedisjonsskipet Norvegia
Norvegia i Sørishavet i 1931
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Norvegia-ekspedisjonene var fire ekspedisjoner som Lars Christensen sendte til Antarktis med ishavsskuta Norvegia i årene 1927–1931. Formålet var å finne nye hvalfangstfelter og å drive forskningsarbeid.

Faktaboks

Uttale
norvˈegia-ekspedisjonene

1927-1928

Den første ekspedisjonen, i årene 1927–1928, var ledet av oseanograf Haakon Mosby med Harald Horntvedt som kaptein. Den dro først til Bouvetøya hvor vitenskapelige observasjoner og kartlegging ble foretatt, samt oseanografiske observasjoner i det omkringliggende havområdet. En liten depothytte ble bygget på det ene av svært få steder hvor det var mulig å gå i land, det norske flagget ble heist og Bouvetøya ble annektert for Norge 1. desember 1927. Landingsstedet ble kalt Ny Sandefjord etter Christensens hjemsted. I havområdene nord for Dronning Maud Land ble det oppdaget store hvalforekomster. Geolog Olaf Holtedahl og Ole Olstad gjennomførte geologiske og zoologiske observasjoner på Sør-Shetlandøyene og Palmerhalvøya i Antarktis.

1928-1929

På den andre ekspedisjonen var Ola Olstad vitenskapelig leder, mens Nils Larsen var kaptein både på denne og de to siste Norvegia-ekspedisjonene. Meningen var å etablere en bemannet meteorologisk og radiostasjon på Bouvetøya, men det ble ikke funnet noe høvelig sted. Den lille depothytta og flaggstangen fra året før var forsvunnet i havet. Havområdene vestover fra Bouvetøya ble undersøkt og 2. februar 1929 ble ekspedisjonsmedlemmer de første til å klare å lande på Peter I Øy, vest for den Antarktiske halvøya. Det norske flagget ble heist på Framnæsodden i Sandefjordbukta og øya ble annektert for Norge. Kartleggingsarbeid ble gjort og igjen ble en flagstang og liten depothytte etterlatt der. Også disse forsvant under de barske værforholdene der.

1929-1930

Den tredje ekspedisjonen ble ledet av Hjalmar Riiser-Larsen, med Nils Larsen som kaptein. Igjen ble Bouvetøya besøkt og en ny hytte satt opp på Kapp Circoncision med en mindre en på Larsøya. Riiser-Larsen og Finn Lützow-Holm var ansatt i hvalfangstselskapet Bryde & Dahl som flygere for å foreta observasjoner av hvalforekomster med Norvegia som base. Båten hadde nå to fly om bord og det meste av Bouvetøya ble fotografert fra fly og vestkysten av Enderby Land på det antarktiske kontinentet ble kartlagt fra luften. Riiser-Larsen og Lützow-Holm landet på en liten øy utenfor Kapp Ann og annekterte denne delen av kontinentet for Norge. I 1933 falt dette innenfor det australske kravområdet og det kom ingen offisielle protester fra Norge.

1930-1931

Den fjerde og siste ekspedisjonen hadde igjen Nils Larsen som kaptein. Første delen ble ledet av Gunnar Isachsen og annen del av Riiser-Larsen. Hele Antarktis ble omseilt under den første delen, og Prinsesse Ragnhild Kyst på ca. 15-33° Ø ble oppdaget og flyfotografert av Riiser-Larsen og Nils Larsen under den andre. Dette området ble annektert for Norge 17. februar 1931 og falt senere i under Norges anneksjon av Dronning Maud Land (som ligger mellom 20° V og 45° Ø) som ble vedtatt i 1939.

Norvegias endelikt

Norvegia, senere omdøpt til Kvitøy, forliste under selfangst i Kvitsjøen i 1933.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Drivenes, Einar-Arne og Jølle, Harald Dag (red.): Norsk Polarhistorie Bd. 1, Gyldendal, 2004
  • Barr, Susan: Norway's Polar Territories, Aschehoug, 1987

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg