Faktaboks

Norman Rockwell

Norman Perceval Rockwell

Uttale
rˈåkwel
Født
3. februar 1894, New York
Død
8. november 1978, Stockbridge, Massachusetts
Norman Rockwell (ukjent årstall)
Av /Library of Congress.

Norman Rockwell var en amerikansk illustratør og maler, mest kjent for sine mer enn 300 forsideillustrasjoner til The Saturday Evening Post mellom 1916 og 1963. Stilen hans er fotorealistisk og lett karikerende og motivene gjerne humoristiske hverdagsscener fra amerikansk småbyliv.

Han ble en av USAs mest populære illustratører, mye fordi han gjennom sine bilder idylliserte tradisjonelle, konservative amerikanske holdninger. Bildene hans fremstår i ettertiden som skildringer av et USA som ikke lenger finnes og vekker lett nostalgiske følelser.

Bakgrunn og karriere

Allerede som barn drømte Rockwell om å bli kunstner, og som 14-åring begynte han ved The New York School of Art. Fra 1910 studerte han ved The National Academy of Design i New York og ved The Art Students League, hvor han fikk undervisning av blant annet kunstnerne Thomas Fogarty og George Bridgman. Rockwell lot seg tidlig inspirere av amerikanske malere og illustratører som N.C. Wyeth (1882–1945), J.C. Leyendecker (1874–1951), Maxfield Parrish (1870–1966) og Howard Pyle (1853–1911).

Da han var 17 fikk han sitt første illustrasjonsoppdrag, for det amerikanske magasinforlaget Condé Nast. Dermed begynte han å levere illustrasjoner til ulike magasiner på frilansbasis. I 1916 fikk han sin første illustrasjon på forsiden til The Saturday Evening Post. Dette ble starten på et 47 års langt samarbeid, og han skulle komme til å lage hele 322 forsider. Han inngikk også et mangeårig samarbeid med Brown & Bigelow og illustrerte den årlige Boy Scout of America-kalenderen deres i årene 1926–1976. Fra 1964 illustrerte han for LOOK Magazine.

Stil og teknikk

Rockwells kunstneriske stil kan beskrives som foto- eller hyperrealistisk, det vil si at motivene ligger tett opp til fotografisk gjengivelse. Stilen hans er allikevel distinkt og særpreget, mye fordi menneskene han skildrer alltid fremstår en liten anelse karikert. Ofte ligger det lun humor «litt skjult» i uttrykk og innhold. Fargepaletten er naturlig og harmonisk samtidig som motivene har store lys- og skyggekontraster.

Rockwell utviklet en metode slik at han kunne jobbe effektivt med å lage de hyperrealistiske og svært detaljerte illustrasjonene. Av materialer brukte han maleri, olje på lerret eller eventuelt akvarell på papir. I stedet for å skisse motivene på frihånd, malte han ofte etter nøyaktig planlagte fotografier. Han startet illustrasjonsprosessen med å arrangere det motivet han ønsket å male, med mennesker og omgivelser stilt opp i riktige posisjoner. De fleste av modellene var hans naboer og venner. Så ble motivet fotografert. Fotografiet ble deretter gjerne projisert som lysbilde til lerretet slik at han kunne tegne opp de nøyaktige konturene før han begynte å male.

Skildret det amerikanske småbylivet

I 1939 flyttet han med kone og tre sønner fra New York til det litt mer landlige Arlington i delstaten Vermont. Her hentet han inspirasjon og fant levende modeller til mange av sine kjente amerikanske «småby-liv»-motiver.

Rockwells magasinillustrasjoner ble elsket av et stort publikum. Han skildret først og fremst mennesker: fra søte barn til koselige besteforeldre, i gjenkjennelige situasjoner og med treffende følelsesuttrykk. Illustrasjonene forteller ofte tydelige historier, motivene er realistisk fremstilt og inneholder elementer av både humor og karikatur. Dette gjorde at Rockwell nådde ut til svært mange.

Populære motiver

En printet plakat av det malte motivet «Frihet fra frykt» (1943) i serien De fire friheter, som ble masseprintet og distribuert rundt i USA. Motivet viser to barn som sover fredelig i en seng, mens barnas mor brer dynen over dem. Faren står ved siden av og iakttar barna og moren, med en avis i hånden.
En printet plakat av det malte motivet «Frihet fra frykt» (1934) i serien De fire friheter, som ble masseprintet og distribuert rundt i USA.
«Freedom of Fear»
Av /Library of Congress / Getty Images.

Ved siden av å illustrere magasiner, lagde han også bokomslag og utførte portrettmalerier. Rockwell ble særlig kjent for fire oljemalerier han malte i 1943 under andre verdenskrig, inspirert av president Franklin D. Roosevelts kjente tale fra 1941 om «De fire friheter»/«Four Freedoms». Maleriene ble opprinnelig trykket i The Saturday Evening Post sammen med essays av samtidsskribenter. Deretter ble de reprodusert og distribuert som plakater rundt om i hele USA av United States Office of War Information (OWI). En utstilling med originalmaleriene turnerte også USA. Maleriene hadde titlene Freedom of Speech, Freedom of Worship, Freedom from Want og Freedom from Fear.

Flere av samtidens kunstkritikere mente at han manglet kunstnerisk seriøsitet og dybde, at stilen hans var for sentimental og søtladen. Rockwell skal ha uttalt at han ville male verden som om den var ideell, nettopp fordi han visste at den ikke var det. Med andre ord var motivene hans kanskje ment å gi oppmuntring og håp i vanskelige tider. På den annen side kan de idylliserte motivene også lett bli oppfattet som patriotiske, som en type propaganda for et vellykket amerikansk samfunn.

I 1953 flyttet han og familien til Stockbridge, Massachusetts, hvor Rockwell ble resten av sitt liv. Hans kone Mary, som han hadde tre sønner med, døde uventet i 1959. I 1961 giftet han seg på nytt med den pensjonerte læreren Molly Punderson.

Alvorlige temaer

President Obama og Ruby Bridges foran maleri av Norman Rockwell
President Barack Obama, Ruby Bridges og en representant fra the Norman Rockwell Museum foran Rockwell’s maleri «The Problem We All Live With» (1964) i 2011. Maleriet var lånt ut (2010–2011) til Det hvite hus i anledning 50-års markeringen for at Ruby Bridges, som det første afrikansk-amerikanske barnet, begynte på den tidligere «hvite» William Franz Public School i New Orleans, 1960. Ruby Bridges var da seks år, og det er hun som er portrettert i maleriet.

I 1963 avsluttet han sitt samarbeid med The Saturday Evening Post og begynte å illustrere for LOOK Magazine. Gjennom dette samarbeidet ble illustrasjonene hans mer preget av et sosialt og politisk engasjement. Flere av motivene hans satt søkelyset på aktuelle temaer i USA, som fattigdom, Vietnamkrigen samt rasisme og segregering i de amerikanske skolene

Maleriet The Problem We All Live With (publisert i LOOK magazine 1964) er et sterkt eksempel på at han satt alvorlige temaer på dagsorden. Med dette maleriet dokumenterte han en ekte hendelse fra 1960 da skolene i New Orleans ble lovpålagt å integrere afrikansk-amerikanske elever: Motivet er den seks år gamle afrikansk-amerikanske skolejenta Ruby Bridges, som – med rak rygg og faste skritt – blir eskortert av fire offentlige tjenestemenn på vei til sin første skoledag i en «hvit» skole i New Orleans. Maleriet er arrangert slik at situasjonen ses fra den lille jentas perspektiv; mennenes ansikter er utelatt fordi de rager ut av lerretet. Maleriet er blitt ikonisk i den amerikanske borgerrettighetsbevegelsen.

Utmerkelser

Norman Rockwell 1965
Norman Rockwell står blant sine malerier i serien «Four Freedoms» («De fire friheter») under en utstilling ved Municipal Art Gallery, Barnsdall Park, Los Angeles, 1965.
Av /The Regents of the University of California.
Lisens: CC BY 4.0

I 1953 flyttet Norman Rockwell med sin familie til Stockbridge i delstaten Massachusetts, hvor han ble resten av sitt liv. I 1977 ble han for sitt virke tildelt The Presidential Medal of Freedom (Presidentens frihetsmedalje), som er USAs høyeste utmerkelse for sivile.

Norman Rockwell med sin særegne stil inspirerte og påvirket flere magasin- og ukebladsillustratører, som danske Kurt Ard, svenske Gerd Miller (1925–1988) og amerikanske Robert Gunn (1945–).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg