Norges Kunstnerråd var tidligere en paraplyorganisasjon for en rekke kunstnerorganisasjoner og deres felles kunstnerpolitiske organ, stiftet i 1940, og nedlagt i 2000. Rådets hovedmål var å styrke profesjonelle norske kunstneres materielle og ideelle stilling, å tydeliggjøre den profesjonelle kunstens sentrale rolle i samfunnet og å være et serviceorgan og redskap for kunstnerorganisasjonenes felles interesser. Ved nedleggelsen hadde rådet 18 medlemsorganisasjoner. På et ekstraordinært årsmøte i november 2000 stemte 14 av disse for nedleggelse, fire mot.

Organisasjonen oppstod opprinnelig som en kulturell motstandsbevegelse under andre verdenskrig, da okkupasjonsmyndighetene ønsket å opprette et såkalt kulturkammer. Norges Kunstnerråd ble da en dekkorganisasjon mens kunstnerorganisasjoinene fikk tid til å gå under jorden. Kunstnerrådet ble forbudt i 1941, men gjenoppstod etter frigjøringen.

I årene etter krigen arbeidet rådet med en rekke saker av felles interesse for medlemsorganisasjonene, som vederlagsordninger, opphavsrettslige spørsmål, revisjon av åndsverkloven, stipendordninger og så videre. Bakgrunnen for nedleggelsen var blant annet at de enkelte organisasjonene nå var blitt så profesjonelle at de i mindre grad trengte en paraplyorganisasjon, at mange av de felles kampsakene var gjennomført og at kunstnerrådet ikke lenger var så sterkt grunnet en svakere økonomi, i tillegg hadde man problemer med å samle seg om en felles strategi.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Bjørlykke, Oskar Stein m.fl., red.: Kunsten å rulle en stein : Norges kunstnerråd 1940-2000, 2000, isbn 82-7039-048-8

Kommentarer (4)

skrev Trine Thorbjørnsen

Hvor er Norges Kunstnerråds arkiv? Riksarkivet? Under hva? Leter etter en spørreundersøkelse om inntekt fra 1965. Mange takk.
Mvh
Trine Thorbjørnsen

svarte Guro Djupvik

Fagansvarlig har svart på denne kommentaren, se under.

skrev Annette Faltin

Hei Trine,

Dette har jeg ikke svar på, dessverre. Foreslår at du henvendelser til NBK (Norske Bildekunstnere) eller direkte til Riksarkivet.

Beste hilsen, Annette

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg