Avishode Nordmøringen
Nordmøringen.
Nordmøringen faksimile

Samarbeidet mellom redaktør Innvik og styreformann Tønjum ble etter hvert svært dårlig. I nr. 28, 1947 har Innvik en hale til styreformann Tønjums leserinnlegg, der det går klart fram at han ikke har høye tanker om Tønjum: «Bladet har kun vært en brikke for hans herskesyke og maktbegjær».

I sitt siste nr som redaktør skriver Innvik (27. juni 1947, nr. 31): «Med dette nr. innstiller jeg utgivelsen av Nordmøringen. Jeg har bare kontrakt på trykkeriet og utgivelsen til 1. juli. Så snart vi får istand det nye trykkeriet her på Sunndalsøra – forhåpentlig i juli måned– sender jeg ut et nytt lokalblad under navnet «Aura Avis». Denne avis vil jeg søke å holde i samme «ånd» som jeg har drevet Nordmøringen – som et upolitisk talerør for alt byggende i distriktet – et blad for distriktets folk– en fri og uavhengig avis. Jeg tror det vil være av betydning å ha et blad hvor redaksjonen er rotfestet i bygda og distriktet.»

Nordmøringen faksimile
Nordmøringen.

Nordmøringen var en avis som først kom ut på Sunndalsøra i 1914 under navnet Tidens Gang. Den ble grunnlagt av Kristoffer Iversen, som i flere år var både utgiver og redaktør.

Historie

I februar året etter skiftet avisen navn til Nordmøringen, for å markere sterkere sin ambisjon om å være en avis for bygdene på Nordmøre. Nordmøringen ble godt mottatt. Annonsemengden vokste, og den fikk korrespondenter ikke bare på Nordmøre, men også i hovedstaden, Bergen og Trondheim.

Avisen dekket også «alt i ind- og utland ved telegrammer», ikke minst under første verdenskrig. Avisen engasjerte seg i begynnende kraftutbygging på «Sundalsøren», og striden om valg av jernbanetrasé til fylket. Her talte avisen for linjen fra Oppdal til Sunndal.

Men jobbetiden under verdenskrigen kom ikke Sunndal og distriktet særlig til gode, og avisen kunne ved utgangen av 1915 konstatere at det hadde vært «mer end et under» at den hadde klart seg såpass.

I 1917 trakk Iversen seg som utgiver og redaktør grunnet økonomiske problemer blant annet på grunn av økende papirpriser. Avisen ble et aksjeselskap, og B. Larsen var redaktør fram til 1923. Han hadde bakgrunn som fotograf, og en annonse for hans fotoforretning tyder på at han var redaktør på deltid.

Stoppet avisen under andre verdenskrig

Den 20. april 1940 «skalv gamle ‘Nordmøringen’ i sine sammenføyninger og typene danset veggimellom». En bombe hadde slått ned bare få meter fra redaksjon og trykkeri. Men avisen kom fortsatt ut etter bombingen, inntil den i 1942 valgte å stoppe grunnet uakseptable krav fra nazimyndighetene. I 1946 kom avisen i gang igjen. Styret leide den ut med trykkeri til Erling Innvik som dermed ble ansvarlig redaktør og utgiver. Han hadde tidligere vært redaktør av avisen OpdalingenOppdal og fortsatte et trykkerisamarbeid med den.

Men allerede året etter kom han i bitter konflikt med styret for avisen og ble sagt opp. I en avskjedsartikkel i bladet kunngjorde han at han ville starte en ny avis på stedet: Aura Avis kom ut 26. august 1947, i direkte konkurranse med Innviks gamle avis.

Ved utgangen av 1958 avsluttet daværende redaktør og utgiver Martin Iversen sin kontrakt, og avisen stoppet et halvt år, inntil den i juni 1959 kom tilbake, nå bare én gang i uken, med enkelte avbrekk. Men avisen slet tungt, og siste nummer kom 21. november 1959. Aura Avis hadde seiret i konkurransen.

Fakta

  • Tidens Gang: 2. juli 1914–19. februar 1915, første redaktør Kristoffer Iversen.
  • Skiftet navn til Nordmøringen 23. februar 1915.
  • Foreløpig siste nummer 27. mai 1942.
  • Første nummer etter andre verdenskrig 5. april 1946.
  • Foreløpig siste nummer 31. desember 1958.
  • Startet igjen 5. juni 1959.
  • Siste nummer 21. november 1959.
  • Fra 16. september 1937 til 13. desember 1937 var avisen Opdalingen en del av Nordmøringen.

Opplagsutvikling

År Opplag
1920 1000
1932 1000
1950 1000
1958 1000

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Frode Hammer

Hei!
Jf. tekst i høyre marg. Jeg finner ikke Innviks hale til Tønjums innlegg i Nordmøringen nr. 28/1947, dvs. 13. juni 1947. Kan det være trykkfeil? Jeg finner heller ikke artikkelen ved å søke i NBs avisbase, men det er jo mulig at den gikk meg hus forbi.
Vennlig hilsen Frode Hammer

svarte Erik Bolstad

Jeg klarer heller ikke å finne denne siden hos Nasjonalbiblioteket. Vi har fått bildet fra Norsk presses historie. Jeg er usikker på om Nasjonalbiblioteket mangler noe, om datoen som er oppgitt hos oss er feil, eller om det er noe annet som er feil.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg