Månedsnormaler 1991-2020 Andøya

Månedsnormaler for temperatur og nedbør for målestasjonen Andøya for perioden 1991-2020. En normal er et gjennomsnitt av været (for eksempel temperatur eller nedbør) over en lengre periode.

Månedsnormaler 1991-2020 Andøya
Lisens: CC BY 2.0
Månedsnormaler 1991-2020 Bodø

Månedsnormaler for temperatur og nedbør for målestasjonen Bodø VI for perioden 1991-2020. En normal er et gjennomsnitt av været (for eksempel temperatur eller nedbør) over en lengre periode.

Månedsnormaler 1991-2020 Bodø
Lisens: CC BY 2.0
Månedsnormaler 1991-2020 Susendal

Månedsnormaler for temperatur og nedbør for målestasjonen Susendal-Bjormo for perioden 1991-2020. En normal er et gjennomsnitt av været (for eksempel temperatur eller nedbør) over en lengre periode.

Månedsnormaler 1991-2020 Susendal
Lisens: CC BY 2.0

Til tross for Nordlands store utstrekning nord–sør er klimaet langs kysten temmelig ensartet nord til LofotenVesterålen, som i mange situasjoner markerer et værskille. Fylket ligger spesielt utsatt for lavtrykk som dannes i IslandJan Mayenområdet og går raskt mot øst.

Vind

Hyppigste vindretning er gjerne sørvest, men det er store variasjoner. Kald utfallsvind fra sørøst og øst, spesielt sterk ved fjordmunningene, er vanlig om vinteren og kan nå kulings, sjeldnere storms styrke, når et kraftig lavtrykk nærmer seg fra vest. I rolige sommersituasjoner blåser det gjerne fra nord eller nordvest ved kysten og innover de større fjordene. Hyppigheten av liten kuling eller mer er rundt 10 prosent, mens stormfrekvensen er under 1 prosent i årsmiddel.

Temperatur

Havets påvirkning gjør at februar gjerne er kaldeste måned. Middeltemperaturen er ca. 0 °C på kysten og øygruppene. Ingen andre steder på de samme breddegrader har så mildt vinterklima som Lofoten. Skjermede innlandsstrøk nær svenskegrensen har januarmidler fra –5 til –10 °C. Middeltemperaturen for juli varierer mellom 11 °C ytterst i Lofoten til 14–15 °C i indre strøk.

Nedbør

Årsnedbøren varierer sterkt med de geografiske forholdene, fra 600–700 mm på de ytterste øyene til over 2000 mm i kystnære fjellområder. Spesielt i Lofoten–Vesterålen ser man store forskjeller over korte distanser, noe som i vesentlig grad skyldes at selv moderate høyder kan utløse og forsterke bygenedbør. I dalstrøkene lengst øst er årsnedbøren jevnt over 500–750 mm. Her faller det mest nedbør om sommeren, mens høsten gir nedbørmaksimum ved kysten.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg