Faktaboks

Offisielt navn
Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti
Norsk navn
Nord-Kypros eller Den tyrkiske republikken Nord-Kypros (TRNC)
Hovedstad
Lefkosa (Nikosia)
Statsform
Demokratisk republikk
Statsoverhode
Ersin Tatar
Statsminister
Ünal Üstel
Landareal
3 355 km²
Innbyggertall
382 836 (2021)
Offisielt/offisielle språk
Tyrkisk
Religion
Islam
Nasjonaldag
15. november
Valuta
Nye tyrkiske lira à 100 kurus, ₺
Flagg
Riksvåpen

Nord-Kypros er en selverklært øyrepublikk i Asia, kun anerkjent av Tyrkia. Nord-Kypros utgjør et område nord på øya Kypros og omfatter litt mer enn en tredjedel av øya. Området ligger innerst i Middelhavet sør for Tyrkia, øst for Hellas og vest for Syria.

Kypros har siden 1974 vært delt med en FN-kontrollert buffersone mellom Republikken Kypros og den nordlige delen av øya. Republikken Kypros er internasjonalt anerkjent, men har siden 1974 ikke hatt kontroll over den nordlige delen av øya. Den FN-kontrollerte buffersonen går også gjennom Nikosia, som er øyas største by og hovedstad i både Republikken Kypros og Nord-Kypros.

Nord-Kypros er litt større enn Oslo og Akershus til sammen. Hovedstad er den nordlige delen av Nikosia, som heter Lefkosa på tyrkisk.

Nasjonalsangen er ‘Istiklal Marsi’ (‘Uavhengighetsmarsjen’). Den er også Tyrkias nasjonalsang.

Geografi og miljø

I nord strekker fjellkjeden Kyrenia strekker seg øst-vest. Høyeste punkt i denne fjellkjeden er Kyparissovouno (Mount Selvili), som er 1024 meter over havet. Kysten er lite innskåret, og i sørøst ligger Mesaoria-sletta. Den lange, avsmalnende halvøya Karpas går ut i Middelhavet mot nordøst.

Sommeren er tørr og varm. På Mesaoria-sletta kan sommertemperaturen komme opp i 40–45 °C. Vinteren er kjølig og regnfull, spesielt mellom desember og februar, når 60 prosent av årsnedbøren kommer. Det kan falle snø i Kyrenia-fjellene. Våren er kort og preget av ustabilt vær. Flere vassdrag tørker ut i sommerhalvåret.

På den smale kystsletta i nord er det eviggrønn vegetasjon med blant annet oliven- og sitrustrær. Det er mange arter av blomsterplanter på Mesaoria-sletta. I nordvest legger to arter av havskilpadder egg på strendene.

Folk og samfunn

Etter delingen i 1974 har Nord-Kypros fått en nesten ren tyrkisk befolkning blant annet i form av mer enn 150 000 innflyttere fra Tyrkia. Nord-Kypros har 382 836 innbyggere (2021).

Nesten alle (98 prosent) tyrkisk-kyprioter bekjenner seg til islam; kristne utgjør 2 prosent. Offisielt språk er tyrkisk. Engelsk er vidt utbredt som andrespråk.

Stat og politikk

Nord-Kypros er en representativ demokratisk republikk. Presidenten velges for fem år. En statsminister leder regjeringen som er valgt for fem år. Ettkammer-parlamentet (Republikkens forsamling, Cumhuriyet Mecili) har 50 seter. Representantene velges fra fem valgdistrikter. Fem politiske partier er representert i parlamentet.

Nord-Kypros er inndelt i fem distrikter.

Nord-Kypros har siden 1997 vært observatør i Organisasjonen for islamsk samarbeid (OIC). Siden 2012 har Nord-Kypros vært observatør i Economic Cooperation Organization (ECO), som har ti asiatiske medlemsland, herunder Tyrkia (2023).

Forsvaret består av kombinerte styrker innen hær, marine og luftvåpen. De består av utskrevne tyrkisk-kypriotiske menn i alderen 20 til 40 år. Forsvaret styrkes av flere enn 40 000 tyrkiske soldater som er stasjonert på Nord-Kypros.

Historie

For tiden før 1974 se Kypros' historie.

Etter en periode med gresk og gresk-kypriotisk press for union med Hellas kom det sommeren 1974 til kraftige sammenstøt mellom sør- og nord-Kypros. Siden dette har Kypros vært delt med en FN-kontrollert buffersone mellom Republikken Kypros og den nordlige delen av øya. I 1983 ble Nord-Kypros proklamert som en uavhengig stat, men den er bare anerkjent av Tyrkia. I 1985 fikk Nord-Kypros en ny grunnlov. Flere forsøk på å danne en enhetsstat har mislykkes. I 2004 var det bare den sørlige delen av Kypros som ble medlem av EU.

Grensen mellom Kypros og Nord-Kypros ble åpnet i 2003. I 2012 ble Nord-Kypros observatørmedlem av Den europeiske samarbeidsorganisasjon under navnet «Den tyrkiske kypriotiske stat».

Nord-Kypros ønsker et føderalt/konføderalt system, slik Kypros var ved opprettelsen i 1960, eller å bli anerkjent som en egen stat.

Økonomi, næringsliv og transport

Økonomien er negativt preget av delingen av Kypros; Nord-Kypros er avhengig av overføringer fra Tyrkia.

Jordbruk, med produksjon av blant annet sitrusfrukter, druer, vin, poteter og andre grønnsaker, står for 9 prosent av Nord-Kypros bruttonasjonalprodukt (BNP), og lett industri bidrar med 22 prosent. Tjenestenæringene (offentlig sektor, handel, turisme og undervisning) utgjør 69 prosent av BNP. Undervisningssektoren står for om lag 35 prosent av BNP.

Mesteparten av eksport- og importprodukter går om Tyrkia. Euro har vært i omfattende sirkulasjon siden 2004. Siden 2004 har turister fløyet til Kypros og deretter krysset grensen for å feriere på Nord-Kypros.

Det er fergeforbindelser mellom Gazimaguša og Mersin på sørkysten av Tyrkia og mellom Kyrenia og Tasucu på sørkysten av Tyrkia. 13 kilometer øst for Nikosia er Ecran flyplass med flyforbindelse til og fra Tyrkia.

Kunnskap og kultur

Det er fem års gratis og obligatorisk barneskole. Det er 23 høyere utdanningsinstitusjoner med nesten 100 000 studenter, derav nesten 50 000 utenlandske studenter.

Nord-Kypros har åtte dagsaviser og fire ukemagasiner. Det er ett statlig kringkastingsselskap med to kanaler. Det er 13 private TV-kanaler på Nord-Kypros.

Den første spillefilmen ble produsert i 2011. Regissøren Dervis Zaim (1964–) er internasjonalt anerkjent. Av tyrkisk-kypriotisk litteratur er det mest poesi som er publisert. Kjente navn er Mehmet Yasin (1958–), Nese Yasin (1959–) og Aysen Dagli (1962–). Rüya Taner (1971–) er en kjent tyrkisk-kypriotisk pianist.

Teatervirksomhet drives hovedsakelig av Det tyrkisk-kypriotiske statsteater, kommunale teatre og private teaterkompanier.

Fotball regnes som nasjonalsporten. Andre populære sportsgrener er kurvball, håndball, bordtennis, skyting og golf.

Nord-Kypros og Norge

Norge anerkjenner ikke Nord-Kypros og er således uten diplomatiske forbindelser med Nord-Kypros.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg