1. mai-markering
En folkemengde markerer 1. mai i Nord-Korea.
1. mai-markering
Lisens: CC BY SA 3.0
Bryllupsgjester
Noen bryllupsgjester i tradisjonelle kjoler lar seg fotografere i en park.
Bryllupsgjester
Lisens: CC BY SA 3.0
Korea, Nord-, Pyongyang

Hovedstaden Pyongyang ble antakelig grunnlagt 1122 f.Kr. og skal være Koreas eldste by. Byen ble påført store skader under Koreakrigen, men ble raskt bygd opp igjen, bl.a. ved økonomisk bistand fra Sovjetunionen. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Nord-Korea har en befolkning på 24 895 000 (Verdensbanken 2013).

Nord-Korea har siden 1990-årene hatt knapphet på mat og i perioder vært rammet av hungersnød. Landet klarer ikke å produsere nok mat til befolkningen, og ifølge Røde Kors lider 16 millioner nordkoreanere av kronisk matmangel, mens 2,8 millioner trenger regelmessig mathjelp for å overleve (2013).

Før andre verdenskrig foregikk det en betydelig flyttestrøm fra de sørlige deler av Korea til den mer industrialiserte nordlige delen av halvøya, men denne strømmen ble snudd under og etter Koreakrigen i 1950–1953, da anslagsvis 2 millioner emigrerte fra Nord-Korea til Sør-Korea. Befolkningen er etnisk svært homogen og består av koreanere, et mongolsk blandingsfolk som innvandret i forhistorisk tid.

Folketettheten er i gjennomsnitt 206,8 innbyggere per kvadratkilometer (2013), men bosetningen er sterkt konsentrert til kystområdene og til lavlandsområdene i sørvest. Industrialiseringen etter 1945 har skapt en betydelig flytting fra landsbygda til byene, og cirka 60 prosent av befolkningen er bosatt i byer og tettsteder mot en tredjedel i 1950. Den største byen er hovedstaden Pyongyang ved elven Taedong, cirka 50 kilometer inne i landet. Ved siste folketelling i 1993 ble det her registrert 2 741 300 innbyggere. Andre viktige byer er Hamhung–Hungnam og Chongjin, begge på østkysten.

Religion

Ifølge grunnloven er det religionsfrihet, men religioner undertrykkes, og noe større organisert religiøst liv finner neppe sted. Rundt 68 prosent oppgis å være ateister eller ikke-religiøse. Det finnes tilhengere av tradisjonelle religioner og konfucianisme (cirka 30 prosent) samt buddhister og kristne. Etter Koreakrigen er en del kirker og templer gjort om til annet bruk.

Språk

Nasjonalspråket er koreansk, som skrives med et eget alfabet (hangŭl). De kinesiske skrifttegnene ble offisielt avskaffet i 1949.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg