Binnenhof

Bygningskomplekset Binnenhof i Haag er sete for blant annet Nederlands nasjonalforsamling Staten-Generaal.

Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Nederlands samtidshistorie er historia fra 1990-årene og fram til i dag. Nederland har i denne perioden vært preget av debatt rundt europeisk integrasjon og innvandrings- og asylpolitikk, periodevise økonomiske kriser med høy arbeidsledighet, samt liberalisering i sosiale spørsmål: Nederland var første land i verden som innførte likekjønnete ekteskap (2001), har dessuten tillatt prostitusjon (1993) og aktiv dødshjelp (2001) samt avkriminalisert cannabis (1976).

Politisk har Nederland gått fra stabilitet til et fragmentert partilandskap. Fram til 2002 var landet styrt av vekslende koalisjoner mellom de tre største partiene: det kristeligdemokratiske CDA, det sosialdemokratiske PvdA og det liberalkonservative VVD. Fra 2002 har imidlertid høyrepopulistiske partier gjort seg gjeldende, først Pim Fortuyns LPF, senere Geert Wilders’ PVV.

I 2010 ble VVD landets største parti, og partileder Mark Rutte ble statsminister. De to andre tradisjonelle partiene har opplevd velgerflukt i denne perioden: CDA har mistet oppslutning gradvis fra valg til valg, mens PvdA opplevde det største tapet i nederlandsk valghistorie i 2017.

Økonomisk politikk

Ruud Lubbers
Ruud Lubbers var Nederlands statsminister fra 1982 til 1994.
Av .

Nederland ble hardt rammet av oljekrisa i 1973–1974, og denne krisa fikk konsekvenser inn i 1980-årene. Rudolph Lubbers (CDA), som var statsminister fra 1982 til 1994, gjennomførte en hard økonomisk innstrammingspolitikk for å få ned underskuddet på statsbudsjettet og for å få kontroll med stigende inflasjon og arbeidsløshet. Inflasjonen sank i 1990-årene, men samtidig steg arbeidsløsheta til 9,3 prosent i 1995, et tall som likevel var mindre enn i de verste kriseårene i 1980-årene.

I siste halvdel av 1990-årene førte Nederland en stram økonomisk politikk for å tilpasse seg kravene for å bli med i Den europeiske pengeunionen. Dette innebar blant annet å kutte i trygdeordningene og å redusere verneplikta. Nederland innførte euro som myntenhet i 2002.

Det nederlandske samfunnet

Både i 1994 og 1995 ble Nederland sterkt rammet av en flom i nedre del av Rhinen. Mer enn 250 000 mennesker ble evakuert, og det var ei tid fare for at elvedikene kunne sprekke. Omtrent halve Nederland ligger lavere enn havet, og mange av dikene er mer enn hundre år gamle. I den politiske oppvasken etter flommen ble det reist kritikk for manglende vedlikehold av dikene, og nasjonalforsamlinga bevilget ekstra tilskudd til reparasjoner.

Nederland har tradisjon som et liberalt samfunn. Et utslag av dette var at prostitusjon ble legalisert i 1993. Til gjengjeld ble landets liberale rusmiddelpolitikk skjerpet i 1995 i et forsøk på å bekjempe den profesjonelle narkotikahandelen. Samme år ble det vedtatt ei liberal lov om barmhjertighetsdrap, og i 2001 ble Nederland første land i verden som vedtok ei lov som på visse vilkår tillater aktiv dødshjelp. Samme år trådte også lova som likestiller homofile og heterofile ekteskap i kraft, og også på dette området var Nederland først i verden. I begynnelsen av hundreåret ble handel med cannabis avkriminalisert, også i større kvanta. Cannabis ble dessuten legalisert som reseptbelagt medisin ved en rekke kroniske sykdommer; straffelova ble dermed konsentrert om tyngre rusmidler.

Utenrikspolitikk og avkolonisering

Nederland har vært med i EU helt fra Den europeiske kull- og stålunionen i 1953, og har for det meste ivret for tettere europeisk integrasjon. Derfor kom det som en overraskelse da en folkeavstemning om EUs grunnlovstraktat i 2005 ga et nei-flertall på 62 prosent. Forklaringene gikk ut på misnøye blant velgerne over at de først nå ble spurt om unionens utvikling, samt at avstemningen gjenspeilte økende fremmedfrykt og skarpere motsetninger mellom etniske nederlendere og innvandrere.

Fra 1954 til 1975 besto Kongeriket Nederlandene av Nederland, Surinam og De nederlandske Antillene, som besto av seks øyer i Karibia. Surinam ble sjølstendig i 1975, og i 1986 valgte Aruba å trekke seg ut av Antillene og bli eget medlem i kongeriket. I 2010 ble De nederlandske Antillene oppløst, og i dag har øyene Curaçao og Sint Maarten samme status som Aruba – det vil si at de er egne land innad i kongeriket. Øyene Bonaire, Sint Eustatius og Saba hører derimot til Nederland, men er kommuner med særstatus innad i landet.

Partipolitikk

Høyrepopulisme og politisk drap

Pim Fortuyn
Pim Fortuyn ble myrdet under valgkampen i 2002. Bildet er tatt bare to dager før drapet.
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Etter valget i 1994 overtok en koalisjon av det sosialdemokratiske PvdA, og de liberale partiene VVD og D66, med Wim Kok som statsminister. Dette var første gang siden 1917 landet hadde ei regjering uten noe kristeligdemokratisk parti, og det var framfor alt i denne perioden landet gjennomførte liberale reformer som likekjønnete ekteskap.

Denne regjeringa ble sittende til april 2002, da den søkte avskjed etter en kritisk rapport om nederlandske FN-soldaters manglende inngripen i Srebrenica-massakren. Måneden etter ble landet rystet av at den høyrepopulistiske politikeren Pim Fortuyn ble skutt ned på åpen gate. Ved underhusvalget ni dager senere ble Pim Fortuyns Liste (LPF) nest største parti med 26 mandater, mens CDA under Jan Peter Balkenende ble størst med 43 mandater. Balkenende dannet ei koalisjonsregjering av CDA, LPF og VVD.

Denne nye koalisjonen sprakk allerede etter 87 dager, som følge av intern strid mellom uerfarne LPF-politikere, og det ble utlyst nyvalg alt i januar 2003. Etter dette ble LPF betydelig svekket, og Balkenende kunne regjere videre med en koalisjon av CDA, VVD og D66. Den nye regjeringen la opp til omfattende innstramninger og til et kriseforlik med partene i arbeidslivet, som botemidler mot lav økonomisk vekst og økende budsjettunderskudd og arbeidsledighet. Inspirert av LPF la de også opp til innstramninger i innvandrings- og kriminalpolitikken. PvdA ble nest største parti og kritiserte regjeringa skarpt for at den bidro sterkt til den USA-ledede Irak-krigen.

Strid om asylpolitikk

Theo van Gogh
Filmregissøren Theo van Gogh ble drept på åpen gate i Amsterdam 2. november 2004.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

I 2004 skjedde et nytt politisk drap, da den venstreradikale filmskaperen og samfunnsdebattanten Theo van Gogh ble stukket ned og drept på åpen gate i Amsterdam av en islamist. Drapet hang sammen med at van Gogh hadde regissert kortfilmen Submission om kvinneundertrykkelse i muslimske samfunn. Denne affæren utløste en bølge av vold og hærverk, der blant annet et tjuetalls moskeer og kirker ble satt i brann, og innvandringspolitikken ble et stridstema i en annen grad enn tidligere.

To år senere viste det seg at den somaliskfødte islamkritikeren Ayaan Hirsi Ali, som hadde skrevet manus til Submission, hadde gitt feil opplysninger for å få asyl i Nederland da hun kom til landet i 1995. Sentrumspartiet D66 krevde at innvandringsminister Rita Verdonk (VVD) gikk av og trakk seg fra regjeringa da kravet ble avvist. Dette førte til ei regjeringskrise sommeren 2006 og nyvalg i november samme år. Etter lengre forhandlinger kunne Balkenende i februar 2007 danne ny regjering, en koalisjon mellom CDA, PvdA og det kristenkonservative partiet ChristenUnie.

Valget i 2006 ble også et godt valg for Sosialistische Partij (SP), som fikk sitt beste resultat noensinne med 25 mandater. På motsatt fløy kom det høyrepopulistiske og innvandringskritiske Partij voor de Vrijheid (PVV) inn i underhuset for første gang med ni mandater, og dette partiet fikk vind i seilene ettersom regjeringa langt på veg myket opp asylpolitikken tilbake der den hadde vært før drapet på Fortuyn i 2002.

Partileder i PVV Geert Wilders kom senere i søkelyset da han krevde å forby Koranen i Nederland, og da han ga ut den sterkt islamkritiske kortfilmen Fitna i 2008. Denne filmen vakte protester i mange muslimske land og kritikk helt til topps innen EU, og Wilders ble stilt for retten, tiltalt for å vekke hat mot muslimer.

Høyrestyre og politisk fragmentering

Mark Rutte
Mark Rutte ble Nederlands statsminister i 2010. Foto fra 2011.
Av .

I valget i 2010 ble statsminister Balkenendes parti CDA halvert, og det liberalkonservative VVD ble landets største parti for første gang. PvdA ble nest størst, mens Wilders’ PVV gjorde et brakvalg og ble tredje størst. VVDs partileder Mark Rutte gikk til det uvanlige skrittet å danne ei mindretallsregjering: Regjeringa Rutte I bestod av VVD og CDA, med parlamentarisk støtte fra PVV. Mark Rutte ble dermed første statsminister fra VVD, har siden 2010 ledet fire koalisjonsregjeringer og er den lengstsittende statsministeren i Nederlands historie.

I 2010-årene ble det politiske landskapet mer fragmentert: I 2010 var ti partier representert i underhuset, i 2017 hadde dette steget til tretten og i 2021 var hele sytten partier representert. Samtidig har de tradisjonelle statsbærende partiene mistet oppslutning, spesielt PvdA: Partiet deltok i regjeringa Rutte II sammen med VVD fra 2012 til 2017, men i valget i 2017 gikk partiet på et katastrofalt tap, og gikk ned fra 38 til ni mandater. Dette nederlaget kom delvis som følge av at partiet i regjering hadde støttet kutt i velferdsordningene, blant annet i eldreomsorgen. CDA fikk også for første gang hatt under tjue mandater i valgene i 2010-årene, men har likevel vært koalisjonspartner i regjeringene Rutte III og Rutte IV, som har bestått av VVD, CDA, D66 og ChristenUnie.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg