Nazcalinjene, Peru
Nazcalinjene.
Nazcalinjene, Peru
Av /Shutterstock.
Ape, Nazcalinjene

En av geoglyfene i Nazcalinjene er en ape.

Ape, Nazcalinjene
Av /Shutterstock.
Kondoren
«Kondoren», detalj av Nazcalinjene.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Nazcalinjene er geoglyfer i Nazcaørkenen i Sør-Peru. De omfatter cirka 800 linjer, 300 geometriske former og 70 plante- og dyrefigurer som er tegnet inn i landskapet. De mest kjente tegningene, som er mellom 45 og 285 meter lange, er av kolibri, kondor, øgle, edderkopp, hval og en ape. De kan sees fra omkringliggende høyder, men kan best observeres fra luften.

Historie

Nazcalinjene ble laget under Nazcakulturen i perioden 200–600 evt. I nyere tid ble de oppdaget av de peruanske arkeologene Julio Cesar Tello og Toribio Mejía Xesspe i 1927, og de har siden vært gjenstand for forskning og ulike hypoteser. Den amerikanske historikeren Paul Kosok er kjent for sin forskning på linjene, og den tyske arkeologen Maria Reiche dedikerte livet sitt til å forske på Nazcalinjene.

Årsaken til at Nazcalinjene ble laget har vært gjenstand for mye diskusjon blant historikere, arkeologer og antropologer. De forklaringene som anses som mest sannsynlige er relatert til astrologi (stjernebilder og solverv), kosmologi og religion (kommunikasjon med ikke-menneskelige/åndelige vesener), irrigasjon samt ritualer for å få finne vann og øke jordas fruktbarhet.

I 1994 ble Nazcalinjene inkludert i UNESCOs verdensarvliste. Forskningen på Nazcalinjene fortsetter, og i 2022 ble 100 nye tegninger funnet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg