Nasjonalt råd for ernæring er et faglig uavhengig kunnskaps- og kompetanseorgan oppnevnt av og tilknyttet Helsedirektoratet. Rådet skal gjennom sine råd bidra til å styrke Helsedirektoratets faglige arbeid innenfor ernæring og helse i befolkningen og i helse- og omsorgstjenesten.

Rådet gir råd på oppdrag fra direktoratet, men kan også på egen hånd ta opp saker og kan selv vurdere om de vil presentere saker i offentligheten.

Helsedirektoratet er ansvarlig for de nasjonale kostholdsrådene som gir råd om mat og drikke som kan ha gunstig påvirkning på helsen.

Historikk

Rådet ble opprettet i 1946 under navnet Statens ernæringsråd som et rådgivende og koordinerende organ for statsadministrasjonen, andre offentlige myndigheter, institusjoner og organisasjoner i saker vedrørende matforsyning, ernæring og kosthold.

Rådet ble reorganisert og styrket i forbindelse med Stortingsmelding om norsk ernærings- og matforsyningspolitikk i 1976. I 2003 skiftet det navn til Nasjonalt råd for ernæring.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg