Faktaboks

Narva
Uttale
nˈarva
Pusjkingaten i Narva.
Grenseovergangen mellom Narva og den russiske byen Ivangorod har livlig trafikk av fotgjengere og biler.

Narva er en by i Estland, ved elven Narvas venstre bredd, 12 kilometer fra munningen. Byen, som har 53 955 innbyggere (2021), er landets tredjes største by. Vel 94 prosent av innbyggerne har russisk som morsmål, og vel 82 prosent av innbyggerne er etnisk russiske.

Næringsvirksomhet

Narva var et industrielt senter av stor betydning i sovjetperioden. Særlig energiproduksjonen er fortsatt viktig, mens flere andre industrier er havnet i krise på grunn av avskårne eller svekkede handelsforbindelser østover. Jernbanelinjen mellom Tallinn og St. Petersburg går gjennom Narva.

Historie

Slaget ved Narva

I november 1700 ble russerne slått i slaget ved Narva.

Av .

Etter at danskene hadde grunnlagt sitt velde i Estland i 1219, anla de i 1256 borgen Narva (senere Hermannsborg), der det fra før lå en estisk landsby. Narva ble solgt til Den tyske orden i 1346 og ble en viktig handelsby. I 1492 anla tsar Ivan 3 Vasiljevitsj borgen Ivangorod på den russiske siden av elven.

Narva ble okkupert av russerne fra 1558 og av svenskene fra 1581. De utbygde Narva til en sterk festning. Under den store nordiske krig vant svenskene under Karl 12 over Peter den store ved Narva i 1700, men russerne inntok byen i 1704 og deporterte størstedelen av innbyggerne.

Fra 1850-årene ble tekstilindustrien sterkt utbygd. Det meste av byen ble ødelagt under andre verdenskrig i kamper mellom sovjetiske og tyske styrker. Byen ble gjenoppbygd under sovjetisk styre etter krigen. Under den sovjetiske okkupasjonen ble estere hindret i å bosette seg i Narva, og byen ble nesten fullstendig russifisert.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg