Faktaboks

Narendra Modi
Født
17. september 1950, Vadnagar, Gujarat, India
Narendra Modi
.
Lisens: CC BY 2.0
Deuba og Modi

Modi (til høyre) møter Nepals statsminister Sher Bahadur Deuba i Glasgow høsten 2021.

Av .

Narendra Modi er en indisk politiker som representerer det hindunasjonalistiske partiet Bharatiya Janata Party (BJP). Han er Indias statsminister siden 2014, da BJPs partikoalisjon vant parlamentsvalget med 38,5 prosent av stemmene, og han ble gjenvalgt i 2019 da hans partikoalisjon vant parlamentsvalget med 45 prosent av stemmene.

Modi har markert seg som en populær, men også kontroversiell og autoritær politiker. Før han ble statsminister, var Modi delstatsminister i Gujarat i perioden 2001–2014. Modi har gjennom karrieren fremmet en politikk basert på hindunasjonalisme og økonomisk fremgang gjennom liberalisering.

Bakgrunn og utdannelse

Narendra Modi ble født i byen Vadnagar i dagens Gujarat 17. september 1950. I barndommen hjalp han blant annet til med å selge te for å bidra til familiens moderate økonomi. I tenårene giftet Modi seg med Jashodaben Modi (født 1952), men de har ikke levd sammen. Som ung voksen rundt år 1970 flyttet Modi til Ahmedabad og bodde hos onkelen sin. Det er flere sider ved Modis unge år og tidlig voksentid som er omstridt og basert på ubekreftede fortellinger. Blant annet hevdes det at Modi i voksen alder foretok universitetsstudier i statsvitenskap i Delhi og Gujarat, men det mangler dokumentasjon på avlagte studier.

Tidlig politisk karriere

Modi ble tidlig eksponert for hindunasjonalisme. Mens han gikk i grunnskolen ble han introdusert for den hindunasjonalistiske organisasjonen Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS). RSS er nært beslektet med partiet BJP og er basert på frivillighetsarbeid lokalt rundt i hele India, så vel som paramilitær våpentrening og aktiviteter for å fremme den hindunasjonalistiske ideologien (kalt Hindutva). Allerede i ung alder ble Modi med i aktive roller i lokale grener (shakhas) av RSS, hvor han ble kjent med fremtidige ledere av partiet BJP i delstaten Gujarat.

Da han flyttet til Ahmedabad, gikk Modi etter kort tid inn i fulltidsarbeid for RSS. Under unntakstilstanden som ble innført av statsminister Indira Gandhi i 1975, deltok Modi i RSS’ ulovlige organisering mot myndighetene. Modi jobbet seg videre oppover i systemet i RSS gjennom ulike organisatoriske verv flere steder i landet i siste halvdel av 1970-årene. Fra midten av 1980-tallet begynte Modi å jobbe for partiet BJP etter anbefaling fra RSS. De neste årene inntok han stadig viktigere partipolitiske posisjoner. I 1998 ble Modi generalsekretær for BJP i Gujarat, og fra 1998 til 2001 var han generalsekretær for BJP i hele India.

Delstatsminister i Gujarat

Modi erstattet den sittende delstatsministeren og ble delstatsminister i Gujarat i 2001. Modi ble deretter gjenvalgt i 2002, 2007 og 2012. Han gikk først av som delstatsminister da han ble valgt til landets statsminister i 2014.

I sin periode som delstatsminister baserte Modi mye av sin popularitet på aktiv promotering av hindunasjonalistisk ideologi. Men han fokuserte også på økonomisk utvikling i delstaten. Dette gjorde han ved å fremme en modell basert på storstilt privatisering av offentlig virksomhet og naturressurser i tillegg til økte utenlandske investeringer. Modis økonomiske politikk har blitt ansett som medvirkende til Gujarats markante økonomiske vekst i perioden. Samtidig er det lite som tyder på at politikken medførte særlige forbedringer i levekår.

I februar 2002 ble Gujarat åsted for en mye omtalt hendelse der et passasjertog med hinduistiske pilgrimer begynte å brenne og rundt 60 personer omkom. Modi uttalte etter hendelsen at det var muslimske terrorister som stod bak. Like etter brøt det løs omfattende uro der hindunasjonalistiske organisasjoner og grupperinger i ulike deler av Gujarat foretok systematiske drap og angrep på muslimske deler av befolkningen. Volden fortsatte sporadisk over det påfølgende året. Ifølge indiske myndigheter ble over tusen mennesker drept, flesteparten muslimer. Forskere hevder imidlertid at det virkelige tallet drepte var dobbelt så høyt. Det er bred enighet blant forskere om at Modis delstatsmyndigheter hadde avgjørende ansvar for hendelsene, inkludert ved at myndighetspersoner og politi aktivt tilrettela for volden.

Modis personlige rolle i hendelsene har vært omdiskutert. Han har blitt kritisert av politiske motstandere i landet, så vel som sivilsamfunnsorganisasjoner og forskere. Volden i 2002 førte til at Modi ble nektet innreise til USA, EU og Storbritannia i flere år deretter. Selv har Modi tatt avstand fra anklager om skyld i hendelsene.

Statsminister

Modi ble statsministerkandidat for BJP på valget til Lok Sabha (underhuset i parlamentet i India) i 2014. BJP vant en klar seier ved parlamentsvalget i 2014, og 26. mai 2014 ble Modi tatt i ed som Indias statsminister. Modi ble gjenvalgt som statsminister i 2019 da hans partikoalisjon vant parlamentsvalget.

Modis valgkamper har markert seg som brudd med BJPs tidligere strategi ved å være mer sentralt fokusert på Modi som person.

Modis to politiske hovedsatsninger, hindunasjonalisme og økonomisk liberalisering, har preget hans periode som statsminister. Hindunasjonalistisk ideologi har fått økt spillerom i flere deler av det indiske samfunnet. Hindunasjonalismen har også vært en viktig årsak til Modis popularitet blant deler av landets befolkning.

Populariteten har samtidig vært basert på Modis økonomiske politikk. Modi har fokusert på å utvikle grunnleggende fasiliteter for vanlige folk gjennom storstilte satsninger på blant annet elektrisitet og toaletter. Ved begge valgene var løfter om økonomisk vekst og kamp mot korrupsjon sentrale for Modis kampanjer, noe som skaffet ham særlig sterk støtte blant yngre mennesker og i middelklassen. I sin tid som statsminister har Modi også forsøkt å videreføre den økonomiske modellen han gjorde seg kjent for i Gujarat, fokusert på liberalisering, privatisering og utenlandske investeringer.

Modi har markert seg som en kontroversiell statsminister og har fått omfattende kritikk. Kritikerne hevder at Modi bevisst fremmer en politikk som splitter det indiske samfunnet langs religiøse skillelinjer, noe som medfører økt diskriminering og undertrykkelse av minoriteter, særlig muslimer. Modi har vært ansvarlig for flere endringer i det indiske statsapparatet som har medført økt sentralisering av makt. Sivilsamfunnsorganisasjoner som ytrer seg kritisk til regimet har opplevd vanskeligere vilkår under Modi. Dette gjenspeiles for eksempel ved at Reportere uten grenser rangerer India under Modis regjeringsperiode svært lavt på sin pressefrihetsindeks (142. plass av 180 land i 2020).

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Narendra Modi

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg