20 pund
Myntenheten i Storbritannia er pound sterling, med symbolet £.

I Storbritannia er myntenheten pound sterling. Metersystemet er formelt innført, men i det sivile liv brukes fortsatt mange av de eldre britiske enhetene.

Myntenheten

Den britiske myntenheten pound sterling blir på norsk omtalt som britiske pund. Symbolet for britiske pund er £, og valutakoden er GBP. Fra 1971 ble ett pund delt inn i 100 pence (forkortet p). Inndelingen var tidligere 1 £ à 20 shillings (forkortet s eller s.) à 12 pence (forkortet d).

I 1816 ble det innført en gullstandard for det britiske pengesystemet. Denne ble opphevet under første verdenskrig, gjeninnført i 1925, og igjen opphevet i 1931. Pari kurs for pound sterling i norske kroner (kr) var inntil første verdenskrig 18,16 kr, fra 1946 til pund-devalueringen i november 1967 20,00 kr og fra da av 17,143 kr. Siden 1972 er kursen flytende.

Sentralbanken Bank of England ble grunnlagt i 1694, og overtatt av staten i 1946. Det sirkulerer sedler fra Bank of England i valørene 5, 10, 20 og 50 pund. Tre banker i Skottland, fem banker i Nord-Irland og myndighetene på Kanaløyene og Isle of Man har en viss rett til lokal seddelutstedelse. Mynter i allmenn sirkulasjon er 1, 2, 5, 10, 20 og 50 pence, 1 og 2 pund.

Målenheter

Storbritannia ble medlem av Meterkonvensjonen i 1884, men har lenge nølt med å ta metersystemet i bruk. Det britiske enhetssystemet på den tiden ble opprinnelig fastsatt i 1824 og gjort felles for England, Skottland og Irland. I 1856 ble det samme enhetssystemet med, små modifikasjoner, vedtatt for det britiske imperium med betegnelsen imperial (imp.) på enhetene.

Som følge av forberedelsene til EU-samarbeidet ble det i 1965 vedtatt å gå over til SI-systemet og de metriske enhetene. Etter tilslutningen til EU i 1973 har metriske enheter blitt vedtatt brukt på stadig flere områder, men gjennomføringen har gått langsomt, og de gamle britiske enhetene er fremdeles i utstrakt bruk. EU krever at det etableres et felles enhetssystem for mål og vekt innen det europeiske markedet, men gjennom forhandlinger har landet oppnådd flere unntaksbestemmelser fra denne generelle regelen.

I en lov av 1985 ble de eldre britiske enhetene redefinert med utgangspunkt i deres metriske ekvivalente enhet. Samtidig ble det slått fast at eldre enheter ikke lenger skulle tas i bruk i handel, bortsett fra i noen nærmere spesifiserte unntak. Landets offisielle overgang til metersystemet ble fullført i 1995, men de eldre enhetene skal fremdeles være legale for noen særskilte anvendelser, slik som for eksempel for fatøl, cider og veiskilting. Blant de fleste briter er likevel mange av de eldre enhetene (imperial units) fremdeles i bruk i dagliglivet.

Etter utmeldelsen av EU i 2020 er Storbritannia ikke lenger bundet av EUs regelverk. I 2021 kunngjorde den britiske regjering at pålegget om å bruke metriske enheter ved vareomsetning vil bli tatt opp til ny vurdering.

I en meningsmåling som ble gjennomført i 2023, kom det frem at et stort flertall av befolkningen foretrakk metersystemet med de unntakene som gjelder i dag. Forslaget om å åpne for en gjeninnføring av utgåtte «imperial units» ble derfor trukket tilbake.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg