Jamaica, reggae

Reggae er en musikkform som er utviklet på Jamaica, av den fattige, svarte befolkningen i slummen i Kingston. Den er en særegen syntese av tradisjonell afrikansk musikk, som er blitt modifisert av slavenes etterkommere, og afro-amerikansk musikk fra USA. Tekstene er ofte inspirert av den religiøse rastafari-bevegelsen, med et sterkt element av sosialt opprør. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Bob Marley

Bob Marley

Av /NTB Scanpix ※.

Jamaicas musikk er preget av møtet mellom afrikanske og europeiske tradisjoner. Fra 1950-tallet har Jamaicansk musikk hatt enorm innflytelse på populærmusikk verden over, og sjangrene ska, reggae og dancehall kommer herfra. Den mest kjente jamaicanske musikeren på verdensbasis er Bob Marley (1945–1981).

Landets musikk blir dokumentert, utforsket og formidlet ved Edna Manley College of the Visual and Performing Arts.

Folkemusikk

Øyas urinnvånere, taino, så vel som deres musikk, ble utryddet før engelskmennene erobret øya. Maroons, etterkommere etter rømte slaver som etablerte sine egne samfunn i fjellene, har bevart musikkformer som den dag i dag har umiskjennelig afrikansk preg.

Britiske og afrikanske tradisjoner er smeltet sammen i de fargerike prosesjonssangene under julefeiringen (jonnkunnu). Kumina-kultens sang, tromming og dans har først og fremst afrikanske røtter, mens mento, som nærmest er en jamaicansk variant av calypso, kombinerer afrikansk rytmefølelse med europeisk melodikk.

Populærmusikk

I 1950-årene skjedde en sammensmelting av mento og rhythm'n'blues fra USA, som jamaicanerne hørte på radio, og denne musikken ble kalt ska. Den ble etter hvert kjent også i Europa, gjennom artister som Desmond Dekker (1941-2006). Med grunnlag i ska utviklet siden musikkformen rocksteady seg, karakteristisk for sistnevnte er en langsommere rytme og utbytting av blåseinstrumenter med pianoer. Reggaemusikken utviklet seg med grunnlag i ska og rocksteady i 1960-årene, med langsommere rytmer og samfunnskritiske tekster som ofte var inspirert av rastafari-bevegelsen. En rekke reggae-artister, med Bob Marley and the Wailers i spissen, gjorde suksess i store deler av verden, og reggae har siden 1970-årene vært et viktig element i moderne vestlig populærmusikk.

Med det internasjonale gjennombruddet for Bob Marleys tekstorienterte og politiske roots reggae, oppstod Dancehall som en motreaksjon. Den lå nærmere reggaeans opprinnelse som vilter dansemusikk, uten sosialpolitiske ambisjoner. Også sjangern reggaeton fra Puerto Rico bygger på reggae.

Et særtrekk ved populærmusikken på Jamaica er den rollen mobile diskoteker, såkalte sound systems, har spilt siden 1960-årene. Etter hvert begynte disc-jockeyene å bruke plater som akkompagnement for egne, improviserte monologer. Dette ble kalt toasting, og denne musikken inspirerte i sin tur rap- og hiphop-musikken i USA.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Thomas Rognmo

Noe sentral informasjon mangler, dessuten benyttes ikke begrepet "Arawakindianere" lenger om Jamaicas urinnvånere, de refereres nå til som tainoer. Hvorvidt det er holdbart å kalle mento "en slags jamaicansk calypso" er jeg også usikker på.

svarte Georg Kjøll

Hei Thomas! Takk for kommentar og betimelige endringsforslag, som nå er fulgt opp. Hvis du synes artikkelen burde skrives om, eller mer informasjon bør legges til står du fritt til å gjøre det slik som du mener er best.Det hadde også vært fint om denne artikkelen etterhvert kunne bli koblet opp til den nyopprettede kategorien reggae, som du har fagansvar for, for eksempel med lenker til spesifikk reggae-artister eller andre musikkformer vi har (eller burde ha) artikler om. Hilsen Georg

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg