Mongolias flagg
Flagget ble innført 10. juni 1945 med en gul stjerne over Soyombo-symbolet i det røde feltet nærmest stangen. Den ble fjernet 12. jnauar 1992. De nåværende fargene ble bestemt 8. juli 2011.
Av .
Lisens: Gnu FDL

Mongolias flagg har tre like brede vertikale felter i rødt, blått og rødt. Feltet nærmest stangen er belagt med det gylne soyombo-symbolet, som øverst har en flamme, så følger sol og måne, trekant, firkant, yin-yang, firkant og trekant. Frem til 1992 hadde flagget en gyllen femtagget stjerne over soyombo-tegnet, et symbol for sosialismen. Flagget (med stjerne) ble innført 10. juni 1945. Jaltakonferansen besluttet i februar 1945 at Mongolia skulle være selvstendig og uavhengig av Kina. Da trengte landet et flagg som tydelig markerte mongolsk kulturarv, og derfor kom soyombo-symbolet i flaggene fra de første selvstendige årene 1911 – 1940 tilbake.

Stjernen ble fjernet 12. januar 1992, og fargene ble revidert 8. juli 2011. Proporsjonene er 1:2. Flagget ble tegnet av Dodiin Choidog. Det er både nasjonalflagg, handelsflagg og statsflagg.

Soyombo-tegnet tilhører en abugida eller et pseudo-alfabet kalt soyombo-skrift, utviklet av munken Zanabazar i 1686 for å skrive mongolsk språk: Det kan også brukes til å skrive tibetansk og sanskrit. Dette spesialtegnet ble brukt til å markere begynnelsen og slutten på en tekst. Soyombo-tegnet (av sanskrit svayambhu. 'selvlaget') ble et nasjonalsymbol for Mongolia og inngår både i flagget og statsemblemet. Sol, måne, ild er arv fra xiongnu-folket som holdt til i Mongolia før vår tidsregning, og taijitu (også kalt yin og yang) er eldgamle symboler i mange Øst-Asiatiske kulturer, også i Mongolia.

Statsemblemet

Mongolias statsemblem
Mongolias statsemblem, innført 12. februar 1992
Av /Wikimedia Commons.

Statens emblem ble innført 12. februar 1992, da en ny grunnlov trådte i kraft. Det består av et blått sirkelfelt omgitt av en bord med evighetssymbolet tumen nasan i gull på blått. Blåfargen symboliserer himmelen. Midt i feltet en gyllen vindhest med soyombo-symbolet, som står for landets frihet, suverenitet og ånd. Sol, måne og ild er symboler arvet fra xiongnu-folket, som befolket de steppene i Øst-Asia i det 3. og 2. århundre fvt. Øverst i borden de tre buddhistiske juvelene chintamani, som ifølge mongolsk folketro oppfyller ønsker. Nederst i feltet en grønn fjellkjede bak hjulet dharmachakra, buddhismens symbol for dharma, troen. Nederst i borden et hvitt seremonielt skjerf, khadag.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg