Monacos flagg
Monacos nasjonalflagg ble antatt 4. april 1881 av fyrst Charles 3. Rødt og hvitt er fargene i fyrsteslekten Grimaldis våpen. Flagget har proporsjonene 4:5.
Av /Wikimedia Commons.
Lisens: Gnu FDL
Våpen

Riksvåpenet er fyrsteslektens Grimaldis våpenskjold.

Våpen
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Monacos nasjonalflagg er horisontalt delt i to felter, rødt og hvitt. Det ble offisielt innført i 1881. Fargene stammer fra våpenet til fyrsten av Monaco. Flagget er kortere enn Indonesias flagg, som ellers er identisk. Monacos flagg har proporsjonene 4:5, mens Indonesias har 2:3.

Statsflagget er en hvit duk med fyrstens store våpen. Landet har også et våpenbanner med ruter («sirupsnipper») i rødt og hvitt som i våpenskjoldet. Det ble brukt på 1600-tallet og brukes fortsatt som alternativt nasjonalflagg, men uten offisiell status.

Riksvåpenet

Riksvåpenet er fyrsteslekten Grimaldis våpen, et rutet skjold i rødt og sølv (hvitt). I landets store riksvåpen er skjoldet omgitt av kjedet til St. Karls orden (innstiftet 1858 av fyrste Charles 3., oppkalt etter kardinal Carlo Borromeo, som ble helligkåret i 1610). Skjoldholderne er to sverdsvingende fransiskanermunker. Under skjoldet er et tekstbånd med slektens latinske motto Deo juvante, 'Med Guds hjelp'. Alt er innsatt i et gullkantet rødt våpentelt foret med hermelin. Slekten Grimaldi stammer fra Genova i Italia og ble fyrster av Monaco i 1297. Siden 1600-tallet var fyrstene alliert med Frankrike for å forsvare seg mot Genova og Savoia. De residerte ofte i Paris, unntatt fra 1792 til 1815. Wienerkongressen gjenopprettet Monaco som fyrstedømme i 1815.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg