Faktaboks

Mombasa
Uttale
mombˈasa
Ivory Avenue i Mombasa, Kenya
Ivory Avenue i Mombasa, Kenya
Av /Shutterstock.
Fort Jesus
Fort Jesus er et festningsverk i Mombasa, bygd av portugisiske kolonister i 1590-årene. Fortet er i dag museum.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Mombasa er Kenyas største havneby og ligger på en koralløy med bro over til fastlandet. Byen er landets eldste (grunnlagt rundt 900 evt.) og nest største etter hovedstaden Nairobi. Medregnet de omkringliggende områdene har stor-Mombasa en befolkning på cirka 3,5 millioner ifølge den seneste folketellingen fra 2019. Mombasa er også et fylke med seks valgkretser til parlamentet.

Historie

Med sin beliggenhet ved Indiahavet har byen historisk vært strategisk viktig i handel med utlandet. Allerede da Vasco da Gama ankom i 1498 var Mombasa et viktig arabisk og persisk handelssenter. Byen var portugisisk koloni på 1500–1600-tallet, ble erobret av sultanen av Oman i 1698 og igjen portugisisk-kontrollert fra 1729 etter en ny okkupasjon. I 1837 ble Mombasa underlagt Zanzibar, i 1887 kolonialisert av britene, og var fram til 1907 hovedstad i Britisk Øst-Afrika.

Før kolonitiden var Mombasa sentral i plantasjeøkonomien med bruk av slavearbeid. Senere ble byen et viktig knutepunkt i handelsnettverket rundt Indiahavet med varer som elfenben, krydder, hirse og kokosnøtter. I dag er Mombasa ikke bare viktig for det kenyanske innlandet, men også for transitthandel til og fra Uganda, Rwanda, det østlige DR Kongo og Burundi. Det er god vei- og jernbaneforbindelse til Nairobi og videre vestover. Reisen med jernbane fra Mombasa til Nairobi tar omlag fem timer.

Næringsliv og turisme

Dagens næringsliv omfatter industri som et oljeraffineri, et aluminiumvalseverk, sement-, næringsmiddel- og papirindustri.

Byen er et turistmål med en internasjonal lufthavn og en utvidet havn for cruisebåter. Gamlebyen med Fort Jesus (påbegynt av portugiserne i 1593 og nå museum) samt en rekke andre severdigheter trekker turister fra innland og utland.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg