Demonstrasjoner i Hinche, Haiti, 11.02.2019
Haitis mediesituasjon er bekymringsfull når det kommer til pressefrihet og ytringsfrihet. Reportere uten grenser (RSF) fortalte i sin World Press Freedom index i 2021 om en økning i trusler mot journalister og dermed også mot pressefriheten.

Haitis mediesituasjon er bekymringsfull når det kommer til pressefrihet og ytringsfrihet. Reportere uten grenser (RSF) fortalte i sin World Press Freedom index i 2021 om en økning i trusler mot journalister og dermed også mot pressefriheten. Journalisten Néhémie Joseph ble drept i 2019, radioverten Pétion Rospide ble skutt og drept samme år. Den samme skjebnen Diego Charles, i 2021, han jobbet blant annet for Gazette Haïti. Fotojournalisten Vladjimir Legagneur forsvant under et oppdrag i 2018. Den haitiske journalistforeningen, i samarbeid med blant annet RSF, dokumenterte mellom 2017 og 2019 en systematisk forfølgelse av kritiske politiske journalister.

Bakgrunn

Mediesituasjonen i Haiti var meget vanskelig under Duvalier-dynastiet (François Duvalier og Jean-Claude Duvalier, 1957–1986), men endret seg betraktelig til det bedre etter tiden med militærdiktatur (1991–1994), og arbeidsforholdene for journalister ble deretter mer normale i en periode. De senere årene fram mot 2021 har man imidlertid dessverre sett en betydelig forverring av pressefrihetens kår i Haiti.

Arbeidsforhold for journalister

Denne situasjonen har flere parallelle forklaringer. Den ene handler om en generell usikkerhet i landet, som økte i årene under Jovenelle Moïse (2017–2021). Journalistene som ble drept, kidnappet eller skadet på jobb, ble det i hovedsak mens de dekket de mange demonstrasjonene mot presidenten. Volden kunne stamme fra demonstranter, fra politiet, fra maskerte gjerningsmenn og fra regjeringens egne sikkerhetsstyrker.

Journalistene havner også i fare ved å skrive om kampen mot korrupsjon, en kamp som har blitt intensivert siden 2018 i Haiti. Den såkalte «PetroCaribe Challenge», var en kampanje som startet med at den haitiske filmmakeren Gilbert Mirambeau i 2018 delte et bilde av seg selv på Twitter, der han ba om redegjørelse for hvor PetroCaribe-pengene var blitt av, et bilde som spredte seg som ild i tørt gress og som ble symbolet på en generell kamp mot korrupsjon i Haiti. Kort fortalt dreier dette seg om betydelige pengesummer som ble gjort tilgjengelige fra og med 2006, under et samarbeid med Venezuela, som solgte olje under gunstige betingelser til 17 karibiske land. Disse kunne deretter videreselge oljen og bruke profitten på utvikling, infrastruktur, helse og liknende. Kampanjen som Mirambeau startet, og som utviklet seg til en flere år lang kamp, handler til syvende og sist om etterrettelighet knyttet til hvor pengene egentlig tok veien. Beskyldningene mot regjeringen og den tidligere regjeringen til Michel Martelly gikk ut på at de la til rette for, eller unnlot å hindre, at en stor del av disse midlene ikke kom det haitiske folket til gode.

En tredje forklaring, som henger sammen med de to andre, er oppblomstringen av gjengkriminalitet i Haiti under Moïses' tid. Dette er på ingen måte noe som som oppstod under ham, men situasjonen ble betydelig forverret i løpet av hans siste to leveår, noe som igjen har vært med på å påvirke alle haitieres bevegelsesfrihet og sikkerhet, og dermed også journalistenes arbeidsvilkår og trygghet på jobben.

Radio, aviser og TV

Den viktigste nyhetsformidleren på Haiti er radio. Det finnes flere hundre større og mindre private stasjoner, og brorparten av disse formidler nyheter på haitisk kreol. RSF melder om at finansieringen for disse er vanskelig og at de som en følge av dette i ulik grad pålegger seg selv ulik grad av sensur av upopulære meninger, noe som igjen påvirker pressefriheten i negativ retning.

Den statlige radiostasjonen (Radio Nationale d'Haïti) sender på fransk, engelsk, spansk og kreolsk. Det statseide fjernsynsselskapet Télévision Nationale d'Haïti sender i fire kanaler; hovedsakelig kulturprogrammer.

Landet har to dagsaviser, de trykkes på fransk i Port-au-Prince. De største er Le Matin (grunnlagt 1908) og kveldsavisen Le Nouvelliste (grunnlagt 1898). Andre aviser og blader trykkes på engelsk, fransk, spansk og kreolsk. Engelskspråklige nyheter fra Haiti kan man for eksempel finne og følge via Haiti Libre.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg