Het Laatste Nieuws
Het Laatste Nieuws er en av Belgias største aviser. Bildet viser en utgave fra 5. september 1944, da Belgia ble frigjort fra tysk okkupasjon under andre verdenskrig. Belgia hadde da vært okkupert av Tyskland siden mai 1940. På avisens forside er det bilde av kongen, og artikkelen øverst til venstre annonserer: «Leve Belgia! Leve kongen! Leve friheten!».
Av /foto: Isai Symens.

Belgia har rundt 30 dagsaviser. Det er fire store nederlandskspråklige, to franskspråklige og én tysk avis. Belgiske fjernsynsstasjoner sender på nederlandsk (flamsk) og fransk. Det finnes én nederlandskspråklig, én franskspråklig og én tyskspråklig radiostasjon.

Presse

Belgia har rundt 30 dagsaviser med generell, bred stoffdekning, fordelt på den franskspråklige og den nederlandskspråklige pressen. Den tyskspråklige pressen utgjøres av én avis, Grenz-Echo i Eupen. Alle de største avisene utkommer i Brussel, delvis med regionale utgaver i andre byer. Størst er De Standaard (inkludert Het Nieuwsblad og De Gentenaar) og Het Laatste Nieuws (inkludert Antwerpen-utgaven De Nieuwe Gazet). Størst blant de franskspråklige avisene er Le Soir. Det har skjedd en viss eierkonsentrasjon i belgisk presse i nyere tid, blant annet omfatter Le Soir-gruppen flertallet av de franskspråklige avisene, mens den viktigste nederlandskspråklige utgiveren er VUM-gruppen (De Standard).

Historie

Pressen i Belgia er meget gammel. Nieuwe Tijdingen (1605?) i Antwerpen er antagelig det eldste nyhetsbladet i Europa. Brussel fikk senere en franskspråklig avis i Le Courrier véritable des Pays-Bas (1649), som fra 1741 bar navnet Gazette de Bruxelles. Den eldste dagsavisen er Gazette des Pays-Bas (1759–1791). En viktig politisk avis var Le Journal de Bruxelles fra 1790 til den gikk inn i 1920-årene. En viktig flamsk avis i tiden omkring løsrivelsen fra Nederland i 1830 var Gent-avisen De Vaderlander. Inntil rundt 1920 dominerte den franskspråklige presse, men etter hvert som flamlendernes stilling er blitt sterkere, er den nederlandskspråklige presse også gått frem.

Radio og fjernsyn

De store statlige kringkastingsselskapene er Radio-Télévision Belge de la Communauté Française (RTBF, franskspråklig) og Vlaamse Radio- en Televisisieomroep NV (VRT, nederlandskspråklig). I tillegg finnes et tyskspråklig kringkastingsselskap i Eupen (Belgische Rundfunk- und Fernsehzentrum der Deutschsprachigen Gemeinschaft (BRF)). Finansieringen er offentlig (blant annet lisenser). Fjernsynssendinger begynte i 1953.

En rekke private radio- og fjernsynsselskaper driver på kommersiell basis i Belgia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg