Tunisia har en mangfoldig mediesektor og høy grad av ytringsfrihet sammenlignet med andre land i Nord-Afrika. Det tunisiske medielandskapet har vært gjennom en omfattende endringsprosess etter at president Ben Alis styre ble veltet i 2011. Inntil regimeskiftet var mediebildet preget av sensur og streng statlig kontroll.

Under Ben Alis regime utøvet regjeringen streng kontroll over presse og kringkasting. Opposisjonelle medier var marginaliserte og ble i perioder stoppet av myndighetene, noe som førte til stor grad av selvsensur. Også kritiske nettsider ble stanset. Regimeskiftet i 2011 førte til en åpning av mediesektoren og til etableringen av nye juridiske rammeverk for å sikre ytringsfriheten. Mediesektoren har derfor blitt mer mangfoldig, med mange private kanaler og aviser.

Tunisia rangeres som nummer 72 av 180 land på Reportere uten grensers pressefrihetsindeks, og av Freedom House rangeres Tunisia som «delvis fritt» når det gjelder frihet på internett (2020).

Tradisjonelle medier

TV er den mest populære informasjonskilden i Tunisia. Staten hadde til 2003 monopol på kringkasting, og selv etter at dette ble opphevet var de private kanalene kontrollert av aktører tilknyttet regimet. Eierskap i TV-sektoren ble først diversifisert etter regimeskiftet i 2011, og en rekke nye private kanaler ble opprettet. Også for radio er det både statlige og private kanaler.

Den største trykte avisen er den arabiskspråklige dagsavisen al-Chourouk. Utbredelsen av trykte aviser har gått tilbake i takt med fremveksten av nettbaserte medier, og pressen sliter økonomisk.

Nye medier

67 prosent av Tunisias befolkning bruker internett (ITU, Verdensbanken, 2019), og store deler av denne trafikken er bruk av sosiale medier. Facebook er den mest populære plattformen, etterfulgt av YouTube og Instagram. Ikke minst var sosiale medier en viktig faktor under opprøret i 2010–2011.

De fleste av de viktigste nyhetskildene på nett er nettutgaver av trykte aviser, TV-kanaler eller radiostasjoner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg