Faktaboks

Mary Quant
Uttale
kwånt
Født
11. februar 1930, Blackheath, London
Død
13. april 2023, Surrey, England
Virke
Klesdesigner
Mary Quant

Mary Quant og hennes mann Alexander Plunkett-Greene, fotografert omkring 1967. Hun tegnet klærne, og han stod for organiseringen.

Av /NTB Scanpix ※.

Mary Quant var en britisk motedesigner som særlig ble kjent for miniskjørt og -kjoler på 1960-tallet. Hun var en del av den kulturelle bevegelsen i London på 1960-tallet som gjerne blir kalt «the swinging sixties». Hennes logo var en stilisert tusenfryd, også kalt «the daisy logo». Den ble et symbol på ungdomstrendene på den tiden. Andre samtidige stilikoner var blant annet modellen Twiggy, musikkgruppa The Beatles og frisøren Vidal Sassoon.

Quant blir ofte kreditert som oppfinneren av miniskjørtet. Selv uttalte hun senere at det var de unge jentene i gata som selv skapte miniskjørtet. Som så ofte med mote er det ikke snakk om oppfinnelser, men at designere er øvet i å ta pulsen på tiden og snappe opp gatetrender.

Quants omgangskrets var filmregissører, musikere, kunstnere og sosiale jetsettere. Hun var en del av en ungdomsbevegelse som var sterkt inspirert av subkulturen mods, kjent for sine strømlinjeformede, rene snitt og klare farger, inspirert av motorsport og modernisme.

Oppvekst og studier

Begge foreldrene til Mary Quant, walisiske Jack og Mildred Quant, kom fra en lang linje med gruvearbeidere, men hadde mottatt stipendiater til universitetsutdannelse, og jobbet som lærere. Mary gikk på Blackheath High School. Da foreldrene nektet henne å studere motefag, innrullerte hun i stedet på kunst og illustrasjon ved Goldsmith College i London. Her møtte hun i 1953 sin fremtidige ektemann, aristokraten Alexander Plunkett-Greene (1932–1990). Hun uteksaminerte samme år, og fikk siden lærlingplass hos den anerkjente dansk-amerikanske modisten (hattemakeren) Karl Erik Braagaard (1912–2004) i Brook Street, London.

Karriere

Klesforretningen Bazaar i London, 1966
Utstillingsdukker i vinduet til Mary Quants butikk Bazaar i Kings Road i London i 1966.
Av /Getty Images.
En kvinnelig mannekeng med grønne strømper, grønt skjørt og grønn jakke og oransje lue. Hun har også en fargerik og mønstret bærepose i hver hånd.
Fra Mary Quants retrospektive utstilling på Victoria and Albert Museum i 2019.
Av /NTB.

Quants velhavende kjæreste Alexander Plunkett-Greene kjøpte lokalene til Quants første butikk Bazaar i King's Road i 1955. Bazaar var en ukonvensjonell butikk med restauranten Alexander's i kjelleren. Stedet hadde to etasjer, og ble raskt et møtested for unge kreative, med minikonserter, drinkservering, og lange åpningstider. Etter hvert kjøpte motemagasinet Harper's Bazaar (etablert 1867) noen av hennes mønster. Til å begynne med sydde hun alt selv, men innen 1966 hadde hun 18 maskinister i stallen. Hun var også dyktig til å supplere produksjonen av plagg med moteriktig tilbehør, slik som fargerike tights, solbriller, vesker og skjerf. På 1970- og 1980-tallet gikk hun i stor grad over til å designe makeup, interiørartikler og såkalte «soft furnishings»; et uttrykk som også i den norske interiørbransjen brukes for å omtale tekstilbaserte interiørartikler. Hun trakk seg tilbake fra kosmetikkmerket Mary Quant Cosmetics Ltd. da det ble oppkjøpt av et japansk firma i år 2000. Det finnes mer enn 200 Mary Quant makeup-butikker i Japan.

Sideprosjekter

Damer i svært fargerike klær som sitter på en slags tribune. Noen av dem holder et bein opp i været.
Mary Quant ved lanseringen av skokolleksjonen Quant Afoot i 1967.
Av /NTB.

Mary Quant har gjort en rekke morsomme stunt gjennom tidene. Hun var en av de første klesdesignerne som dekorerte sine plagg med grafikk fra kjente kunstnere; og har blant annet trykket billedkunstneren Piet Mondrians geometriske figurer på sine minikjoler. I 1967 designet hun en kolleksjon med alpeluer i tolv farger for det kjente hodeplaggmerket Kangol. I 1988 designet hun interiøret i en britisk Mini (bil).

Priser

Plakett med Mary Quants logo
Plakett med Mary Quants logo.

Mary Quant har vunnet en rekke høythengende ærestitler og priser, blant annet Dress of the Year i 1963. I 1966 ble Quant kalt en av tidenes «moterevolusjonære» av amerikanske Women's Wear Daily. Samme år ble hun hedret med tittelen Officer of the Order of the British Empire (OBE) for sitt bidrag til den britiske moteindustrien, og skrev selvbiografien Quant by Quant. I 1990 fikk hun en plass i Hall of Fame fra det britiske moterådet; British Fashion Council. Hun ble i 2015 hedret med tittelen Dame Commander of the Order of the British Empire (DBE), og hun mottok i 2006 en æresdoktorgrad fra det skotske universitetet Heriot-Watt i Edinburgh. Hun er avbildet på coveret til Beatles-albumet Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, designet av kunstneren Sir Peter Blake. En retrospektiv utstilling med Quants verker åpnet på Victoria and Albert Museum i London i 2019. Utstillingen har siden turnert i Australia, New Zealand, Taiwan og Japan.

I forbindelse med hennes bortgang uttalte Victoria and Albert Museum i London: «Det er umulig å overdrive Quants bidrag til moten. Hun representerte den gledesfylte frihetsfølelsen som 1960-tallets mote symboliserte, og ga oss nye rollemodeller for unge kvinner. Dagens mote står i gjeld til hennes banebrytende visjoner.»

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg