Faktaboks

Maria Vigeland
Født
13. mars 1903, København
Død
8. august 1983, Oslo
Portrett av Maria Vigeland, 1950
Av .
Maria Vigeland, Barn, engel og Den hellige ånd, ca. 1950. Olje på lerret, 80 (102) x 110 cm. Hoff kirke, Østre Toten.
.
Alfa, Ikhthys, Khi-Rho, Omega
Maria Vigeland, Alfa, Ikhthys, Khi-Rho, Omega, 1950-tallet. Glass, bly, eik, 79 x 152 cm.
Av .

Maria Vigeland var en norsk kunstner som arbeidet innenfor en rekke ulike visuelle medier. Hun er mest kjent for sine glassmalerier. I tillegg jobbet hun med tradisjonelt maleri og fresker, mosaikk, skulptur og smijernsarbeider.

Skolering og utdanning

Maria Vigeland fikk en spesiell interesse for kirkekunst, særlig gjennom sitt elevforhold til faren, Emanuel Vigeland. Hun gikk ved hans private Akademi for glassmaleri, som ble drevet i hans atelier på Slemdal i perioden 1919 til 1922. «Akademiet» eller skolen hadde offisiell status og fikk bevilgninger fra Stortinget.

I 1930 var hun elev i billehuggerklassen ved Kunstakademiet i Oslo. Her hadde hun professor Wilhelm Rasmussen som lærer. Han var spesielt opptatt av nøyaktige formstudier og skulpturens konstruksjon og oppbygging. Maria Vigeland fikk dermed en undervisning som var preget av det tidlige 1900-tallets klassisisme.

Vigeland hadde flere studieopphold i Frankrike og Italia. I Roma og Venezia studerte hun særlig mosaikkunsten.

Kirkekunsten

Maria Vigeland har dekorert en rekke kapell, gravkapell og krematorier, flere av dem i Oslo. Et større arbeid utført som glassmaleri finner vi blant annet i Lovisenberg kirke (1946). Glassmaleriene i Lovisenberg kirke består av tre vinduer med motivene Jesu fødsel, Korsfestelsen og Engelen ved graven. Allerede på 1930-tallet ble hun engasjert for å dekorere alterveggen i gravkapellet ved Diakonissehuset, Lovisenberg. Motivet her viser Himmelstigen som markeres ved hjelp av engler. En kvinne med barn innrammes av englene, og Kristus omkranset av en mandorla, troner på toppen. I det samme kapellet finner vi et antependium som Maria Vigeland har tegnet. Dette er brodert av Valborg Kristine Madsen Vigeland, som er hennes mor. Maria Vigeland har i tillegg tegnet mønster til messehagler, også disse ble brodert av moren.

I 1950 utførte Vigeland et arbeid i Totenviken kirke, hvor korbuen ble dekorert med engler og vinranker. I Hoff kirke malte hun et motiv som illustrerer innskrivingen av de rettferdige i livets bok. Komposisjonen domineres av en engelen som skriver. Et lite barn ligger på en myk pute omkranset av små blomster og Den hellige ånd ses som en hvit due i øvre bildekant. Fargebruken er lys og mild, og figurene er sirlig utformet. Begge deler er karakteristisk for Maria Vigelands vare og poetiske uttrykk. En tilsvarende tegning av dette motivet fantes i Vår Nestes hjem for unge piker, Hamna i Oslo.

Maria Vigeland har laget et glassmaleri til St. Elisabeth hospital i Hammerfest. Maleriet ble utformet som en lunett og plassert over inngangsdøren. Bygget ble revet i 2013, men kunstverket ble tatt vare på.

En ny Kristusfremstilling

Maria Vigelands Kristus har et nytt og annerledes uttrykk sammenlignet med tidligere fremstillinger, hvor han som oftest vises med langt hår og skjegg. Hennes Kristus-figur er yngre, med lyst kort hår og uten skjegg. Figuren utstråler ungdommelighet og en energisk kraft. Denne finner vi blant annet i gravkapellene ved Ullevål sykehus og Diakonissehuset, Lovisenberg.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørnaraa, Dagny. «Maria Vigeland: Norges største kirkekunstner». Norske kvinner, 2.12.1960.
  • Furnes, Tone Klev. Emanuel Vigeland: Vita. Oslo: Dreyers Forlag, 2013.
  • «Utsmykningen av kapellet i Røde Kors klinikk». I Aftenposten, 7.10.1932.
  • «Maria Vigelands dekorasjoner i Røde Kors kapell». I Tidens Tegn, 8.12.1932.
  • «Maria Vigeland følger i sin fars fotspor». Adresseavisen, 20.5.1950. Signatur: E. L-d.
  • Kaltenborn, Anne-Cecilie (red.). Pionérer for pasienten: Lovisenberg diakonale sykehus: Et tverrsnitt av historien. Oslo: Forlaget Snorre, 2009.

Faktaboks

Maria Vigeland
Historisk befolkningsregister-ID
pf01036372009861

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg