Faktaboks

Maghreb-unionen

fransk Union du Magreb Arabe (UMA)

engelsk Arab Magreb Union (AMU)

Uttale
maghrˈeb-unionen

Maghreb-unionen er et økonomisk og politisk fellesskap mellom de fem nordafrikanske statene Algerie, Libya, Marokko, Mauritania og Tunisia. Unionen ble etablert 17. februar 1989.

Intensjonen var å ha et fellesmarked innen år 2000, men flere politiske saker har skilt medlemslandene, og statene har vært innbyrdes uenige om mye av grunnlaget for unionen, som dermed ikke har fungert tilfredsstillende. Det er inngått og ratifisert i alt fem samarbeidsavtaler på feltene jordbruk, investeringer og skatt, samt passasjer- og varetransport. En rekke andre avtaler er inngått, men ennå ikke ratifisert av alle de fem landene som deltar i unionen.

Politisk har Marokko og Tunisia støttet fredsprosessen mellom Israel og Palestina, og Marokko og Mauritania har etablert diplomatiske forbindelser med Israel, mens Libya har gått mot. Algerie, Marokko og Mauritania har vært uenige om statusen for Vest-Sahara. Også på det økonomiske feltet fører landene ulik politikk. Siden etableringen i 1989 har Magreb-unionen bare hatt seks toppmøter. Det siste toppmøtet fant sted i 1994.

Sekretariatet for Magreb-unionen er i Rabat og generalsekretær for unionen er Taieb Baccouche fra Tunisia.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg