Madeiramurfirfisle
Madeiramurfirfisle (Teira dugesi) fotografert i Funchal, Madeiria.
Madeiramurfirfisle
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Madeiradue, endemisk for Madeira
Madeiradue er tilknyttet de gjenværende laurbærskogene på Madeira hvor det hekker ca 4-5000 par. Den er større og mer langstrakt enn ringdue, mangler hvite tegninger på hals og vinge og har en generelt dypere blåfarge.
Madeiradue, endemisk for Madeira
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Den overdådige vegetasjonen på Madeira er av søreuropeisk karakter og omfatter mange endemiske (stedegne) arter. Av de en gang så store skogene (blant annet laurbær), som har gitt øya sitt navn, finnes det ennå rester på nordkysten, mens sørkysten enten er oppdyrket eller plantet til med innførte furutrær, eiketrær og eukalyptustrær.

De eneste naturlig forekommende landpattedyr er tre flaggermusarter, to med stor utbredelse på verdensbasis og en som også er vanlig på Kanariøyene. Brunrotte, svartrotte, husmus og kanin er innført.

Madeira har mange hvalarter, blant annet seihval, finnhval, brydehval og spermhval. Grindhval, tumler, delfin og hvitflekkdelfin er de vanligste delfinartene. Den utryddelsestruede middelhavsmunkeselen forekommer.

Farvannet rundt Madeira er rikt på fisk, blant annet populære sportsfisker som tunfisk og marliner. Mer enn 300 fuglearter er observert, og minst 40 hekker årvisst. Madeira har to endemiske arter – madeirapetrell og madeiradue – samt flere endemiske underarter, blant annet av bokfink og rødtoppfuglekonge. Kanariseiler og kanariirisk er felles med Kanariøyene.

Madeiramurfirfisle eneste naturlig forekommende krypdyr. Av mer enn 3000 virvelløse dyr som hittil er påvist, er minst 900 endemiske, blant annet mange tusenbein, landlungesnegler og sommerfugler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg