Faktaboks

Ludovico Sforza

Ludovico Il Moro, Ludovico maureren

Født
27. juli 1452, Vigevano, Hertugdømmet Milano (nå i Italia)
Død
27. mai 1508, Loches, Frankrike
Ludovico Sforza
Ludovico Sforza var hertug av Milano fra 1494 til 1499, i tillegg til å være regent på vegne av nevøen fra 1480 til 1494.
Av .

Ludovico Sforza var hertug i Milano mellom 1494 og 1499, i tillegg til å være de facto regent på vegne av den mindreårige nevøen fra 1480. Italia var på denne tiden delt inn i flere bystater og fyrstedømmer, og Milano var et eget hertugdømme der slekten Sforza, som Ludovico tilhørte, styrte. Ludovicos foreldre var Bianca Maria Visconti og Francesco Sforza, som hadde arvet makten i byen av Visconti-slekten i 1450.

Ludovico Sforza var en dyktig politisk leder som bygde videre en velfungerende territorialstat. Slik mediceerne gjorde i Firenze på samme tid, bidro Sforza-slekten til å konsolidere statsstrukturene gjennom et effektivt administrasjons- og skattesystem. I sine nesten tjue år som regent brakte Ludovico fred og stabilitet til hertugdømmet.

Utenrikspolitisk ble han en del av konflikten mellom franske og spanske dynastier i Napoli og Sicilia, som førte til at den franske kongen rykket inn i Italia i 1494. Ludovico skiftet allianser flere ganger, og en feilaktig vurdering førte til at franskmennene erobret Milano i 1499. Milanos fall markerte starten på en lang krigstid i Italia som endte med tapet på selvstendighet for de fleste av de italienske fyrstestatene.

Renessansekulturen blomstret i Milano i hans tid. Han ble mesenat for viktige kunstnere, blant dem Leonardo da Vinci, som fikk i oppdrag å male L’ultima cena («Nattverden») i klosteret Santa Maria delle Grazie (1494–1498).

Ludovico Sforza ble kalt il Moro («maureren») på grunn av sin mørke hudfarge og svarte hår.

Bakgrunn

Ludovico Sforza
Ludovico Sforza, utsnitt fra temperamaleriet Pala Sforzesca fra 1494-1495.
Av .

Veien til makten for Ludovico, som var begavet og lidenskapelig opptatt av klassisk litteratur og jakt, var ikke forutbestemt. Med tre eldre søsken hadde han en marginal rolle i politikken til å begynne med. Etter at den eldste broren Galeazzo Maria Sforza ble drept i 1476, falt hertugdømmet i Milano i hendene til hans kone Bona av Savoia og hennes rådgiver Cicco Simonetta. Ludovico ble involvert i ulike konflikter som på den tiden oppstod bland de italienske fyrstestatene, og klarte å overleve flere sammensvergelser mot hans person. I 1479 fikk Ludovico hertugdømmet Bari fra den napolitanske kongen Ferdinand I. Han organiserte seg deretter med sin private hær og klarte til slutt å nøytralisere Bona og Simonetta.

Regent i Milano

Damen med hermelinen
Ludovico Sforza var kjent for sine kjærlighetsaffærer. En berømt elskerinne var Cecilia Gallerani, som er blitt verdenskjent for portrettet Leonardo da Vinci malte av henne mellom 1488 og 1490: «Damen med hermelinen», i dag utstilt i Czartoryski Museum i Kraków.
Av .

I perioden mellom 1480 og frem til 1494 var Ludovico de facto herre over Milano på vegne av den unge nevøen Gian Galeazzo Maria Sforza (1469–1494), sønnen til Bona, som ble holdt langt fra den reelle makten. I denne tiden sørget Ludovico for å skaffe sterke politiske allianser til hertugdømmet Milano, blant annet med Firenze og med Kirkestaten, mot Venezia. Ludovico var egentlig ikke glad i militærlivet og foretrakk å styre Milano med moderasjon og diplomati.

Ludovico forlovet seg med Beatrice d’Este i 1480, da hun var bare fem år gammel. Fordi hun var datteren til Ercole d’Este og barnebarn av kong Ferdinand I, kunne denne forlovelse garantere en allianse med Ferrara og med aragoneserne i Napoli. Ludovico var imidlertid kjent for sine kjærlighetsaffærer. En berømt elskerinne var Cecilia Gallerani, som er blitt verdenskjent for portrettet Leonardo da Vinci malte av henne mellom 1488 og 1490: «Damen med hermelinen», i dag utstilt i Czartoryski Museum i Kraków.

Milano i renessansen

Pala Sforzesca
Temperamaleriet Pala Sforzesca fra 1494–1495. Ludovico Sforza knelende til venstre i bildet, kledd i blått. Hans kone Beatrice d'Este knelende til høyre i stripet kjole. Barna i forgrunnen er Ludovicos uekte sønn Cesare (til venstre) og Ludovicos sønn med Beatrice, Ercole Massimiliano Sforza (til høyre).
Av .

Hertugdømmet Milano blomstret både økonomisk og kulturelt under Ludovico Sforza. Viktige kunstnere, forfattere og poeter samlet seg rundt Sforza-hoffet. Universitetet i Pavia ble sponset av hertugen, som selv var høyt utdannet. Det er verdt å nevne hans interessen for Visconti-Sforza biblioteket i Pavia, som på 1400-tallet var blant de fire viktigste i Europa. Utbyggingen av Certosa og katedralen i Pavia ble fullført og nye arbeider utvidet både Milanos katedral (Duomo) og Sforzapalasset (Palazzo Sforzesco). Ludovico tok også initiativet til å gjennombygge kirken Santa Maria delle Grazie i Milano, der både Donato Bramante og Leonardo da Vinci fikk i oppdrag å pynte og male på veggene. Leonardo bodde i Milano i over tjue år, i tjeneste hos Ludovico.

Under Ludovico ble det også utført sivile og militære ingeniørarbeider i hele Lombardia, for eksempel bygging av kanaler og festningsverk, i tillegg til dyrking av ris og morbær. Sistnevnte var knyttet til avl av silkeormen for produksjon av silkestoffer, noe som ble grunnleggende i den lombardiske økonomien.

Det første franske felttoget til Italia

Det var etter at Ludovico og Beatrice giftet seg i 1491 og fikk sin første sønn at en rivalisering utviklet seg mellom Ludovico og hans nevø Gian Galeazzo Maria, som etter loven hadde rett til å arve hertugdømmet Milano. I 1494 gav Ludovico sin støtte til den franske kongen Karl VIII, som marsjerte mot kongeriket Napoli. I den anledning sørget Ludovico også for å ha den tysk-romerske keiseren Maximilian I ved sin side, i det han planla å ta makten fra nevøen Gian Galeazzo Maria.

Imidlertid døde nevøen plutselig samme år, og statsteoretikerne Niccholo Machiavelli og Francesco Guicciardini spekulerer i sine skrifter i om at han ble forgiftet av onkelen Ludovico. Dette er likevel avvist av moderne historikere.

Hertug i Milano

Adelen i Milano samlet seg rundt Ludovico, som etter nevøens død ble de jure hertug i byen i mai 1495. Like etter skiftet Ludovico nok en gang sine allianser, denne gangen fordi han fryktet at det franske herredømmet over Napoli også kunne true Milanos selvstendighet. Han gikk derfor over til ligaen med Kirkestaten og Venezia, som hadde mobilisert mot Frankrike. Men da Ludvig d’Orleans, fetteren til den franske kongen Karl VIII, marsjerte mot Milano samme vår, ble Ludovico syk og forsvaret av hertugdømmet ble ledet av hans kone Beatrice d’Este.

Det berømte slaget ved Fornovo, da den franske hæren ledet av Ludvig d’Orleans ble drevet tilbake, fant sted i juli 1495. I den anledning ble 70 tonn bronse, som opprinnelig var ment til å klargjøre en rytterstatue designet av Leonardo da Vinci, i stedet brukt til å lage kanoner.

Det andre franske felttoget til Italia

Etter at Karl VIII døde uten barn, ble hans fetter Ludvig d’Orleans konge av Frankrike under navnet Ludvig XII. Da det ble klart at Ludvig hadde intensjoner om å marsjere igjen mot Milano, valgte Ludovico igjen å svikte sin allianse med Venezia i håp om å få støtte fra Firenze mot franskmennene. Dette ble en feilaktig vurdering som kostet ham overherredømmet i Milano, og som senere også ble dømt av flere historikere, først av dem Machiavelli. Milanos fall markerte nemlig starten på en lang krigstid i Italia som endte med tapet på selvstendighet for de fleste av de italienske fyrstestatene.

Da den franske hæren, støttet av Venezia, okkuperte Milano i 1499, flyktet Ludovico med barna sine til Innsbruck, til keiseren Maximilian I. Der organiserte Ludovico en hær av leiesoldater med hensikten å ta Milano tilbake. De sveitsiske leiesoldatene nektet å delta i slaget ved Novara, og Ludovico, som ble forrådt av en av dem, ble tatt til fange våren 1500 og overlevert til Ludwig XII. Han levde deretter i fangenskap i Frankrike, der han døde i 1508.

Keiser Maximilian lyktes i å gi Milano tilbake til Ercole Massimiliano, én av Ludovicos to sønner, som ble etterfulgt av broren Francesco Maria. Den siste var gift med Christina, datter av den dansk-norske kongen Christian II.

I 1535, på Karl Vs tid, falt Milano definitivt under det spanske imperiets herredømme.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Catalano, Franco. Ludovico il Moro. Milano: Dall'Oglio editore, 1985.
  • Frigeni, Mariana. Ludovico il Moro: un gentiluomo in nero. Novara: Editoriale nuova, 1980.
  • Lomartire, Carlo Maria. Il Moro. Gli Sforza nella Milano di Leonardo. Milano: Mondadori, 2019.
  • Lopez, Guido. I Signori di Milano – dai Visconti agli Sforza. Storia e segreti. Roma: Newton Compton Editori, 2009.
  • Wolff, Elisabetta Cassina. Italias politiske historie. 476-1945. Oslo: Cappelen Damm Akademisk, 2016, kap. 2.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg