Litterært sett står Lesotho i en spesiell stilling i Afrika, ettersom landet har en lang skriftlig og litterær tradisjon på nasjonalspråket sesotho (sør-sotho). Denne tradisjonen ble innledet med misjonærene, som startet det første trykkeriet i landet så tidlig som 1841. Bibelen var ferdig oversatt til sesotho i 1878, men allerede like etter at trykkpressen var installert, begynte de første religiøse skriftene å komme ut.

Landets egentlige litterære tradisjon startet med Azariele Sekeses (1849–1930) samling av ordtak og muntlige tradisjoner, Buka ea pokello ea mekhoa ea Basotho le maele le litsome (1893, ny utgave 1907).

Lesothos viktigste forfatter er Thomas Mofolo. Han skrev en rekke moraliserende historiske romaner som toppet seg i mesterverket Chaka. Dette ble skrevet i 1910, utgitt i 1925 og oversatt til engelsk som Chaka the Zulu (1931, ny oversettelse i 1981). Den forteller om livet til den store zulukongen i form av et tragisk epos.

Mofolos lærer, Everitt Segoete (1858–1923), skrev også en roman - den første fra det sørlige Afrika som bygger på fabelen om den uskyldige gutten fra landsbygda som kommer til Johannesburg og utsettes for storbyens fristelser. Dette er også emnet for den mest kjente moderne romanen fra Lesotho, Attwell Sidwell Mopeli-Paulus' (1913–1960) Blanket Boy's Moon (1953).

Misjonen og kirken satte sitt klare preg på litteraturen frem til etterkrigstiden, og svært mye av det som ble utgitt var av moraliserende karakter. Men, fra 1950-årene og fremover vokste diktningen på sesotho i betydning. Mange av leserne befant seg i Sør-Afrika som arbeidere i gruvene, og blant den sotho-talende befolkningen der.

En rekke av romanene har også paralleller til sør-afrikansk diktning og tar opp forholdene i gruvene. Dette gjelder Albert Nqhekus anti-rasistiske roman Tsielala (1959).

Bennett Khaketlas roman Meokho ea thabo (1951) behandler konflikten mellom tradisjonelle verdier og storbyens utfordringer slik den oppleves av unge migrantarbeidere, og er sentrert rundt kjærlighet og giftermål. Kemuele Ntsane skrev satiriske vers, i tillegg til fire romaner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg