Le Mans

Le Mans-løpet. Den spesielle starten på billøpet slik den foregikk frem til 1970. Foto fra 1965.

Av /NTB Scanpix ※.

Le Mans-løpet er den vanlige betegnelsen på et berømt 24-timers utholdenhetsløp for sportsbiler på banen Circuit de la Sarthe ved byen Le Mans i Frankrike. Det er blitt arrangert årlig siden 1923 (unntatt i 1936 og 1940–1948).

Faktaboks

Uttale
ləmˈã–

Banen går delvis på vanlige veier og er 13,6 km lang (per 2021). Det gjelder å kjøre lengst mulig i løpet av døgnet, og i hver bil skifter tre (tidligere to) førere om å kjøre. Lengste kjørte distanse er over 5335 km (i 1971), senere har forandringer ved bane og reglement redusert distansen noe. Løpet var tidligere preget av mange ulykker - den verste i 1955, da en bil kjørte inn blant tilskuerne og 82 mennesker omkom. Danske Tom Kristensen er mestvinnende med 9 seire.

Til og med 1970 benyttet man såkalt Le Mans-start, hvor bilene sto oppstilt på den ene siden av banen med motorene avslått, førerne på andre siden. Ved start løp man over banen, startet motorene og kjørte av gårde.

I Le Mans ble også det første Grand Prix-løpet for biler arrangert i 1906 (på avsperret landevei), samt det franske Grand Prix i Formel 1 i 1967 (på en annen og kortere bane).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg