Faktaboks

Labrador
Uttale
lˈabrador
Etymologi
av portugisisk Terra dos lavradores, bondelandet
Labrador
Kart over Canada med Labrador markert i rødt. Til høyre øya Newfoundland.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0
Kiglapait-fjellene
Kiglapait-fjellene i det nordlige Labrador. Den høyeste toppen ligger 1050 meter over havet.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Labrador er en halvøy i østlige Canada, administrativt delt mellom provinsene Newfoundland and Labrador og Québec. Halvøya har et areal på 1 620 000 kvadratkilometer.

Natur

Labrador hører til det laurentiske grunnfjellsområde og når i Mount Caubvick på grensen mellom provinsene Québec og Labrador and Newfoundland opp i 1652 meter over havet. Bare ved James Bay og Hudson Bay i vest og Ungava Bay i nordvest finnes større lavlandsområder. Nedisingen i kvartær har etterlatt et meget kupert landskap med en sterkt innskåret fjordkyst i øst og tallrike sjøer som antas å dekke en femtedel av arealet. Den eneste nasjonalparken er Tomgat Mountains National Park.

Labradorstrømmen gjør klimaet rått og kaldt. Goose Bay innerst i fjorden Hamilton Inlet, på ca. 53° nordlig bredde, har en middeltemperatur i januar på –16 °C og i juli på 16 °C. I Hopedale på østkysten (55° 30ʹ nordlig bredde) er tilsvarende verdier –15 °C og 11 °C. Opp til ca. 52° nordlig bredde vokser barskog, lenger nord er det tundra med spredte skogholt.

Næringsliv

Jordbruket er ubetydelig, men ved østkysten drives et rikt fiske, først og fremst på torsk, men også på laks og sild. Tømmerhogst og pelsdyrjakt er viktige næringsgrener. Halvøya har store forekomster av høyverdig jernmalm, og byer som Labrador City og Schefferville er vokst frem i forbindelse med malmbrytningen. Labrador har også store vannkraftressurser. Churchill River (tidligere Hamilton River) er Nord-Amerikas rikeste vannkraftkilde, og kraftverket Churchill Falls er Canadas største.

Historikk

Labrador skal ha blitt oppdaget av Leiv Eiriksson omkring år 1000. Halvøya ble gjenoppdaget Giovanni Caboto (John Cabot) i 1497, og omseilt av Henry Hudson i 1610–1611. Baskiske og normanniske fiskere opprettet senere sommerstasjoner i fjordene.

Halvøya har trolig navn etter den portugisiske oppdageren João Fernandes Lavrador (1453–ca. 1501).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg