Regnbogeflagget
Regnbueflagget er et symbol på LHBT-bevegelsen.
Regnbogeflagget
Av .
Lisens: CC BY 2.0

LHBT er en forkortelse for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner. Dette er et samlebegrep for seksuelle minoriteter og kjønnsminoriteter, som brukes både av myndigheter, rettighetsorganisasjoner og forskere.

LHBT-begrepet favner både betegnelser knyttet til seksuell orientering (lesbisk, homofil, bifil), og kjønnsidentitet (trans).

Ikke-heterofilt mangfold

LHBT kommer fra engelsk LGBT (lesbian, gay, bisexual, transgender) der begrepet har utviklet seg gradvis gjennom rettighetsarbeidet til frivillige organisasjoner, som har gått fra å kun være organisasjoner for «homofile» til å synliggjøre lesbiske kvinner, anerkjenne bifile og inkludere alle med annen kjønnsidentitet eller uttrykk (se transperson, transseksualisme, transvestitt).

LHBT er ment å vise fram mangfoldet i «seksualitets- og kjønnsidentitets-baserte kulturer», og brukes noen ganger for å referere til alle som ikke er heterofile eller lever i det kjønnsutrykket de er født med. Et annet uttrykk som kan brukes for å symbolisere mangfoldet er «regnbue»; regnbue-familier, regnbue-organisasjon. Regnbuen er også det internasjonale symbolet for LHBT-organisasjoner.

Diskriminering av mange ulike grupper

LHBT blir oftest brukt som en forstavelse til andre ord: LHBT-person, LHBT-organisasjonene, LHBT-forskningen, LHBT-rettigheter. Selv om hver gruppe innen LHBT-forkortelsen har sine spesielle kjennetegn og ulike utfordringer er fellestrekket at de er i fare for å bli diskriminert på grunnlag av sin seksuelle orientering, kjønnsidentitet eller kjønnsuttrykk.

Det er disse gruppene Yogyakarta-prinsippene (prinsipper utarbeidet av en internasjonal gruppe menneskerettseksperter i byen Yogyakarta i Indonesia i 2006 og som tar for seg en rekke menneskerettigheter og hvordan disse bør gjennomføres overfor seksuelle minoriteter) ønsker å beskytte mot diskriminering.

Andre varianter av forkortelsen

I LHBT-organisasjonene er det stadig diskusjon om det bør flere bokstaver med i forkortelsen og mange av de internasjonale organisasjonene bruker LHBTI for å inkludere intersex.

Andre forslag er blant annet LHGBTIQA, der Q står for queer (skeiv) og A for ally, altså allierte heterofile. Noen setter en A til for aseksuell, som beskriver personer som ikke opplever seksualitet i det hele, eller det står for aromantisk, som innebærer at en ikke forholder seg til andre med sin seksualitet. Andre legger til enda en ekstra Q for Questioning, å være spørrende, altså å stille spørsmål ved hele kjønnstenkingen. Dersom vi tar alt med, blir resultatet: LHBTIQQAA.

Noen legger også til et plusstegn i slutten av forkortelsen, altså LHBT+, for å signalisere at listen ikke er uttømmende. I praktisk bruk viser forkortelsen LHBT som regel til et bredt spekter av ikke-heterofile personer. Siden 2010-tallet har dessuten begrepet skeiv i økende grad blitt benyttet i Norge for å vise til samme gruppe.

I FNs dokumenter brukes forkortelsen «SOGI» i stedet for LHBT. Dette viser til «sexual orientation and gender identity», altså seksuell orientering og kjønnsidentitet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Tom Claes, 2011, «LGBTQ-etc studies», http://philosophy.ugent.be
  • National Lesbian & Gay Journalist Association: Stylebook Supplement on LGBT Terminology
  • Angela Pattatuchi Aragon, 2006, «Challenging Lesbian Norms: Intersex, Transgender, Intersectional and Queer Perspektives», Haworth Press.
  • Michael Schankle, 2006, «The Handbook of Lesbian, Gay, Bisexual and Transgendered Public health», Haworth Press.
  • Jonathan Alexander & Karen Yescavage, 2004, «Bisexuality and Transgenderism: InterSEXions of The Others», Haworth Press.
  • Mark Blasius, 2001, «Sexual identities. Queer politics: Lesbian, Gay, Bisexual and Transgendered politics.», Temple University Press.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg