Faktaboks

Kurt Vonnegut
Kurt Vonnegut junior
Uttale
vˈʌnəgət
Født
11. november 1922, Indianapolis, USA
Død
11. april 2007, New York, USA
Kurt Vonnegut

Kurt Vonnegut. Foto fra 1994.

Av /NTB ※.

Kurt Vonnegut jr. var en amerikansk forfatter. Han debuterte med science fiction-romanen Pianomaskinen i 1952, og elementer fra denne sjangeren er til stede gjennom det meste av forfatterskapet. Vonnegut skrev også noveller, essays og skuespill. Hovedverket, romanen Slaktehus 5 fra 1969, bygger på Vonneguts egne erfaringer som krigsfange i Dresden under bombingen av byen mot slutten av andre verdenskrig, og regnes som en moderne klassiker.

Kurt Vonneguts forfatterskap spenner over mer enn 50 år og omfatter fjorten romaner, tre novellesamlinger, fem skuespill og fem tekstsamlinger innen ulike sjangere. Han startet i science fiction-sjangeren, men gjennom forfatterskapet, og særlig fra og med Slakterhus 5, sprengte han rammene for hva en roman kan inneholde. Romanene kommenterer gjerne seg selv og beskriver hvordan de blir til i samspill mellom forfatteren og litterære karakterer, såkalt metafiksjon. I mange av romanene er den oppdiktede science fiction-forfatteren Kilgore Trout sentral, og i en gravskrift over denne littterære karakteren oppsummerer Vonnegut det humanistiske grunnsynet som preger hele forfatterskapet: «Vi er friske bare i den grad våre ideer er humane».

Bakgrunn

Kurt Vonnegut ble født inn i en svært velstående familie familie av tysk herkomst i Indianapolis, Indiana i mellomkrigstiden. Men han fikk i liten grad fordelen av å være født inn i en overklassefamilie, og fikk heller ikke med seg den tyske kulturarven. Under første verdenskrig hadde familien familien ofret alt tysk for å vise at de var patrioter, og både forbudstid og børskrakk ødela familiens velstand.

Mens hans to eldre søsken hadde gått på privatskole, måtte han gå på en vanlig, offentlig skole. Han var aktiv i skoleavisen, og oppdaget at han hadde lett for å skrive. Han tok eksamen i 1940, og begynte å studere ved Cornell University. Han studerte biokjemi etter press fra faren, men brukte tiden som journalist og senere redaktør for universitetsavisen The Cornell Daily.

Vonnegut ga opp studiene i 1943 og ville blitt innkalt til militærtjeneste om han ikke hadde meldt seg inn i hæren like etter. Sommeren 1944 ble han sendt til Europa som speider med etterretning som arbeidsoppgave. Vonneguts divisjon ble knust av tyskerne i slaget ved Bulge og han ble tatt til fange og sendt til Dresden. Byen ble angrepet av de allierte med brannbomber, og Vonnegut overlevde i et slaktehus flere etasjer under jorda. Den rystende opplevelsen ble til romanen Slakterhus 5 først tjuefire år senere.

Vonnegut forlot militæret like etter at han var kommet tilbake til USA. Han giftet seg med barndomskjæresten, Jane og bosatte seg i Chicago. Begge ektefellene begynte å studere, men avsluttet studiene tidlig da hun ventet barn og han fikk et arbeid underkjent. Så arbeidet Vonnegut i noen år ved General Electric, men etter at han fikk trykt et par noveller i et magasin som betalte godt, sluttet han i jobben for å bli forfatter på heltid.

Selv om han fikk utgitt sin første roman relativt fort (1952), kom ikke neste bok før i 1959. I mellomtiden livnærte han seg ved å skrive noveller. Han hadde nå tre barn å forsørge, og da søsteren og mannen hennes begge døde med dagers mellomrom, adopterte Vonnegut søsterens tre sønner i alderen fra 9 til 14 år. Han skrev en rekke romaner i løpet av 1960-årene som først i ettertid virkelig ble satt pris på. Slaktehus 5 (1969) brakte både berømmelse og økonomisk trygghet, han ble berømt og etterspurt, men på det personlige plan gikk det dårlig. Han ble skilt og flyttet til New York, men skrivesperre og depresjoner førte til misbruk av alkohol og piller. En ny roman kom ut av denne krisen, merkelige påfunn i en roman dekket over en bunnløs fortvilelse. Vonnegut giftet seg med fotografen Jill Krementz i 1979,

Forfatterskapet

Tidlig forfatterskap

Vonneguts første noveller og hans to første romaner Pianomaskinen fra 1952(originaltittel: Player Piano, norsk utgave 1980) og Sirenene på Titan fra 1959 (originaltittel Sirens of Titan, norsk utgave 1980) hører til science fiction-sjangeren. Noen av dem ble da også gitt ut som billigbøker for et massemarked, i store opplag, og ble utgitt i innbundet form først etter at han ga ut en rekke gode romaner på 1960-tallet.

En etablert forfatter (1960-tallet)

Det var på 1960-tallet Vonnegut fant sin plass i den amerikanske samtidslitteraturen. Moder natt fra 1962 (originaltittel Mother Night, norsk utgave 1980), Cat’s Cradle (1963), Gud velsigne Dem, Mr. Rosewater fra 1965 (originaltittel: God Bless You, Mr. Rosewater, norsk utgave 1971) er alle blant forfatterens beste bøker, og for lesere flest var det disse bøkene som skapte «Vonnegut» som fenomen. Det er morsomme bøker, lette å lese, fordi de inviterer leseren inn, nærmest til en prat med den som forteller. Men bøkene beskriver også et samfunn som er i ferd med å ødelegge seg selv, og den mest ødeleggende kraften er kapitalismen og den falske troen på at likhet og rettferdighet er mulig. Han har ikke mye til overs for hva mennesker tenker og gjør, og selv om humoren hans ikke er sort, er den mørk nok. Han er satiriker og han er humorist, som selv i de mørkeste og mest dystopiske beretninger ikke kan annet enn å ta leseren med på hva som helst av vitser og tegninger, lek og latter, merkelige påfunn og grep som overrasker. Det er alltid de svake og utsatte og maktesløse som har fortellerens sympati, mens all makt og autoritet og kontroll blir latterliggjort.

Hovedverket

Slaktehus 5, bokomslag
Slaktehus 5, bokomslag
Gyldendal.

Slaktehus 5 (originaltittel: Slaughterhouse five or the Children’s crusade) fra 1969 tar utgangspunkt i Vonneguts opplevelse av bombingen av Dresden i 1945, nesten 25 år tidligere. Slaktehus 5 kom ut midt under Vietnamkrigen, i en periode hvor protestene mot krigen økte, og utgivelsen fikk stor oppmerksomhet. Boka ble den første av Vonneguts bøker på norsk, da oversettelsen til Torstein Bugge Høverstad utkom året etter.

I en slags rammefortelling forteller forfatteren om «hvor mye denne lille drittboka har kostet meg,» før beretningen om Billy Pilgrim begynner og tar leseren med gjennom mye av det Vonnegut selv gjennomlevde mot slutten av 2. verdenskrig. Men han skaper også et helt absurd univers for å bli i stand til å fortelle om hendelser som er for grufulle til å beskrive. Slik blir faktisk også en bok med et stort alvor og moralsk opprørthet preget av det som kjennetegneer det meste av forfatterskapet ellers – lek og humor, slapstick og små tegninger, muntlig språkbruk, det tilfeldige og absurde, som egentlig er dypt alvorlig.

Satiriske og kritiske romaner (1970-tallet)

Vonnegut fornyer seg i liten grad etter 1970-tallet, og både den satiriske stilen og den mørke humoren kan få preg av manér.

Vonnegut fant imidlertid tilbake til seg selv, og senere romaner viser stadig nye måter å bruke planeten Tralfamadore på, slik også sci-fi-forfatteren Kilgore Trout blir en gjennomgangsfigur, etter å ha dukket opp tidlig i forfatterskapet.

Vonnegut fortsatte med sine satiriske og kritiske romaner, mange av dem med forfatteren aktivt medvirkende på et metanivå der han kan kommentere egen tekst.

Aldrende forfatter (1979-2005)

Vi møter en aldrende forfatter i de siste bøkene – fra Fengselsfugl i 1982 (originaltittel: Jailbird, norsk utgave 1979) til Tidsskjelv i 1997 (originaltittel: Timequake, norsk utgave 1998), og selv om bøkene fremdeles hører til i en sjanger som nesten er hans egen, blir det underliggende alvoret tydelig for den store skare av beundrere han har. Alle bøkene gir inntrykk av at forfatteren aldri har skjønt hva hensikten med livet er, men finner trøst i Bergprekenen og et håp om at vi er her for å hjelpe hverandre gjennom livet. Kjærlighet, vennlighet, anstendighet, omsorg og medfølelse for andre og en mistro til alle systemer, til enhver autoritet, og til de fremskritt som ødelegger den kloden vi bor på.

Hans siste utgivelse ble skuespillet A Man Without a Country, utgitt 2005.

Oversettelser til norsk

Mange av Vonneguts romaner foreligger i norsk oversettelse, men science fiction-stempelet var kanskje grunnen til at ingen bøker ble oversatt før Slaktehus-5, eller Barnekorstoget i 1970. Deretter ble de fleste romanene fra 1970- og 80-tallet oversatt, mens Vonneguts to første bøker, Pianomaskinen og Sirenene på Titan, kom i henholdsvis 1980 og 1974.

Utgivelser

Romaner

  • Player Piano (1952) Pianomaskinen (1980) Oversatt av Torstein Hilt.
  • The Sirens of Titan (1959) Sirenene på Titan (1974) Oversatt av Olav Angell og Lill Granrud.
  • Mother Night (1962) Moder natt (1980) Oversatt av Harald Engelstad.
  • Cat’s Cradle (1963)
  • God Bless You, Mr. Rosewater (1965) Gud velsigne Dem Mr. Rosewater, eller Perler for svin (1971) Oversatt Torstein Bugge Høverstad.
  • Slaughterhouse Five (1969) Slaktehus-5 eller Barnekorstoget: en pliktdans med døden (1977) Oversatt av Torstein Bugge Høverstad.
  • Breakfast of Champions (1973)
  • Slapstick (1976) Slaptstick, eller aldri mer alene! (1977) Oversatt av Olav Angell.
  • Jailbird (1979) Fengselsfugl (1982) Halvor Elvik
  • Deadeye Dick (1982)
  • Galápagos (1985) Galapagos (1980) Oversatt av Torstein Bugge Høverstad
  • Bluebeard (1987) Blåskjegg (1990) Oversatt av Torstein Bugge Høverstad
  • Hocus Pocus (1990) Hokus Pokus (1991) Oversatt av Stig Aspaas.
  • Timequake (1997) Tidsskjelv (1998) Oversatt av John Erik Bøe Lindgren

Novellesamlinger (et utvalg)

  • Canary in a Cat House (1961)
  • Welcome to the Monkey House (1968)
  • God Bless You, Dr. Kevorkian (1999)
  • Complete Stories (2017)

Skuespill

  • Happy Birthday, Wanda June (1970)
  • Between Time and Timbuktu (1972)
  • Essaysamlinger (et utvalg)
  • Wampeters, Foma and Granfalloons (1974)
  • Palm Sunday (1981)
  • A Man Without a Country (2005)

Sekundærlitteratur

  • William R. Allen, Understanding Kurt Vonnegut (1991)
  • Susan E. Farrell, A Critical Companion to Kurt Vonnegut (2009)
  • Thomas F. Marvin, Kurt Vonnegut: A Critical Companion (2002)
  • Donald E. Morse, The Novels of Kurt Vonnegut: Imagining being an American (2003)
  • Charles Shields, And So It Goes: Kurt Vonnegut, a Life (2011)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev John Erik Bøe Lindgren

Man har vel fødselsdato og dødsdato for Vonnegut (ikke bare år)? Hvorfor ikke legge inn det også?

skrev Kjell-Olav Hovde

Godt poeng John Erik. Har lagt inn datoer og fødested og dødssted nå. Artiklene stammer fra papirleksikonet hvor man knep inn på plassen blant annet ved å droppe datoer en del steder. Vi legger inn fødsels og dødsdatoer etter hvert som vi oppdaterer artiklene. Det er foreløpig ikke mulig for andre enn fagansvarlige å endre faktabokser. Men det kan endre seg utover våren. Beste hilsen Kjell-Olav

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg