Krækkja
/DNT / Nasjonal turbase.
Lisens: CC BY SA 3.0

Krækkja er en betjent DNT-hytte ved Storekrækkja på Hardangervidda. Hytta drives av DNT Oslo og Omegn (del av Den Norske Turistforening) og ligger i Hol kommune, i Buskerud fylke; 1161 meter over havet.

DNTs eldste hytte på Hardangervidda er et tradisjonsrikt og flott anlegg. Det ligger like nord for den gamle ferdselsveien Nordre Nordmannsslepa. Fra hytta er det merkede ruter både sommer og vinter til blant annet Haugastøl, Finse, Kjeldebu, Halne og Fagerheim.

Navnet

Krækkja
Krækkjahytta ligger ved bredden av vatnet Store Krækkja på Hardangervidda

Krækkja turisthytte har fått navn etter innsjøen Storekrækkja som den ligger ved. Dette navnet kommer sannsynligvis av krakket, et gammelt ord for kroket eller buktet, og innsjøen har mange bukter.

Historikk

I 1878 bygde DNT sin første hytte inne på selve Hardangervidda. Selv om den lå like ved en gammel ferdselsvei, var besøket i mange år elendig. Første sommer kom det ingen gjester. Året etter var det 11 turister og 17 «færdingsfolk» som kom innom for å overnatte. I 1880 var det igjen null gjester. DNT prøvde å gi bort hytta til Buskerud amt eller Bergenhus amt, men begge takket nei. Først da Bergensbanen åpnet i 1909 ble det flere besøkende på Krækkja og hytta måtte utvides med en anleggsbrakke fra jernbanen.

I 1928 ble bilveien over Hardangervidda fullført og flere gjester kom. Siden er Krækkja utvidet flere ganger og har 85 senger. Den første bestyreren, Ole L. Aker, var kjent som en meget dyktig skytter og jeger, og en gang skal han ha felt fem reinsbukker like ved hytta med bare tre skudd. Sammen med kona Kjersti var han bestyrer helt til 1924. De senere bestyrerne har også vært trofaste. Frem til 2012 var det kun fire bestyrere på hytta.

Området rundt Krækkja er rikt på kulturminner, blant annet flere dyregraver. På Sumtangen ved Finnsbergvatnet har arkeologer gravd ut en over 8000 år gammel boplass.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Lauritzen, Per Roger (1998). Hyttene på Hardangervidda og i Skarvheimen. Boksenteret.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg