Kronborg. Slottet og festningsanlegget.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Kronborg slott og festning.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Utsikt nord for Kronborg slott
Av .
Himlen fra Frederik II af Danmark og Norges bordhimmel, Kronborg Slot, Sjælland. Udlånt i perioden 2012-16 fra Nationalmuseet i Stockholm.

Kronborg er et slott og en festning i Danmark, Nordsjælland, i Helsingørs havneområde. Anlegget har en strategisk beliggenhet ved den smaleste del av Øresund.

Det opprinnelige Kronborg ble bygd i årene 1574–1585 av Frederik 2, delvis på rester av festningen Krogen, som var oppført av kong Erik av Pommern omkring 1420 for å kontrollere trafikken gjennom Øresund og sikre den innbringende Øresundstollen som trafikken gav opphav til.

Kronborg er bygd innenfor Krogens murer, og består av et lukket, firefløyet anlegg med hjørnetårn, omgitt av vollgraver. I det nordøstre hjørnet ble det i 1772 plassert et fyrtårn som et ledd i sikring av innseilingen til Øresund. Sitt nåværende utseende i nederlandsk renessansestil fikk slottet i tiden 1629–1637 (arkitekt Hans van Steenwinckel den yngre) etter at det gamle slottet var ødelagt av brann. Det eneste som unnslapp brannen var slottskapellet fra 1576, som fortsatt har bevart et rikt utskåret renessanseinteriør.

Kronborg var sporadisk i bruk som kongelig residens til 1773, og Christian 7s dronning Caroline Mathilde satt som statsfange her i 1772 etter avsløringen av skandalen med kongens livlege Struensee. Fra 1785 til 1924 var deler av slottet i bruk som kaserne, og i begynnelsen av 1900-tallet fikk en offentlig malerisamling også lokaler her.

Museum

I 1915 åpnet Handels- og Søfartsmuseet i nordfløyen, og fra 1924 er hele slottet i bruk som museum. William Shakespeare la handlingen i sitt drama Hamlet til Kronborg (i stykket kalles stedet Elsinore, det vil si Helsingør), og slottet har flere ganger vært brukt til fremføringer av dette skuespillet, foruten til filminnspillinger.

I kasemattene på slottet fantes gipsmodellen av Hans Pedersen-Dans statue fra 1907 av den mytiske krigerhelten Holger Danske. Den hadde gjennom årene smuldret opp i de fuktige omgivelsene og ble i 1985 erstattet av en statue i betong. Bronsestatuen, som sto utenfor Hotel Marienlyst i Helsingør, ble i 2013 solgt flyttet til Skjern. I folketroen skal denne statuen bli levende og komme Danmark til unnsetning dersom riket blir utsatt for trusler fra ytre fiender.

Det ble på begynnelsen av 2000-tallet igangsatt en omfattende restaurering av slottet, med blant annet tilbakeføring av en del interiører til det utseende de hadde på 1600-tallet. Utviklingsplanen, som ble gjennomført fram til 2012, da M/S Museet for Søfart (tidligere Handels- og Søfartsmuseet) flyttet til en ombygd tørrdokk på det nedlagte Helsingør Skibsværft tett ved slottet, omfattet også opprusting av festningsområdet og økt satsing på formidling av renessansehistorien, Hamlet-tilknytningen og Holger Danske-myten.

Slottet ble i 2000 oppført på UNESCO s Liste over verdens kultur og naturarv.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg