Motstandsbevegelsen
Sentrale personer i den norske motstandsbevegelsen samlet ved kronprins Olavs hjemkomst etter freden. Flere av disse var medlemmer av Kretsen. Fra høyre Gunnar Jahn (Kretsen), Arne Fjellbu (halvt skjult), biskop Eivind Berggrav (iført frakk og kors), Einar Gerhardsen (Kretsen), Milorgs leder Jens Christian Hauge, Tor Skjønsberg (Kretsen; med hatten i hånden), Gunnar Sønsteby (i uniform), med flere.
Av /NTB.

Kretsen var en ledergruppe for den sivile motstanden mot okkupasjonsstyret i Norge under andre verdenskrig fra sommeren 1941 og frem til årsskiftet 1944/1945. Som del av den organiserte motstandsbevegelsen søkte Kretsen tidlig kontakt med den norske eksilregjeringen for å påvirke dens støtte til hjemmefronten. Denne kontakten medførte også at Kretsen ble tildelt en ledende rolle i den hjemlige planleggingen av det sivile overgangsstyret ved frigjøringen.

Etableringen

Paal Berg, portrettfoto ca. 1935
Paal Bergs sentrale posisjon som leder for det avgåtte høyesterettskollegiet ble viktig i arbeidet med å utvikle et lederskap for den norske hjemmefronten. Fra 1941 tilhørte han den sivile ledergruppen Kretsen.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Kretsen bestod av embetsmenn, næringslivsfolk og ledere fra arbeiderbevegelsen med tilhold i Oslo. De utgjorde ingen ensartet gruppe, men delte en sterk aversjon mot det norske okkupasjonsstyret under Nasjonal Samling (NS). En rekke av medlemmene; som høyesterettsjustitiarius Paal Berg, direktør for Statisk sentralbyrå Gunnar Jahn, universitetsrektor Didrik Arup Seip og Arbeiderpartiets daværende nestleder Einar Gerhardsen, var kjente offentlige figurer.

I kjølvannet av den tyske invasjonen hadde flere av dem arbeidet for opprettelsen av Administrasjonsrådet, noe som resulterte i at Vidkun Quislings kuppregjering fra 9. april 1940 ble avskiltet. Under riksrådsforhandlingene i september samme år hadde også en rekke av dem virket i kulissene for å få de norske stortingspolitikerne til å motsette seg de tyske kravene om utvidet NS-representasjon i det påtenkte Riksrådet. Selv om det snart vokste frem andre grupper som ønsket å gå mer aktivt til verks for å undergrave den nye kommissariske regjeringen til Reichskommissar Josef Terboven, ble denne involveringen oppfattet som et utslag av patriotisme.

Møtene på Grimelund

Grimelund gård, hovedbygningen fotografert omkring 1930
Kretsen hadde to møter på Grimelund gård sommeren 1941 (20. juni og 25. august). Målet med sammenkomstene var å sette seg i forbindelse med den norske eksilregjeringen i London.

Med hjelp fra forretningsmannen Hans Halvorsen fikk de to forretningsadvokatene Tor Skjønsberg og Øystein Thommessen samlet de ovennevnte samfunnstoppene samt et knippe andre til to møter på Grimelund gård sommeren 1941 (20. juni og 25. august). Målet med sammenkomstene var å sette seg i forbindelse med den norske eksilregjeringen i London. Ved å opptre som et talerør for den norske hjemmefronten, håpet medlemmene på å kunne utøve en betydelig innflytelse på regjeringens videre virksomhet.

Londonregjeringen stod ikke høyt i kurs blant gjestene på Grimelund. Kretsen krevde endringer i regjeringens sammensetning, og blant de tolv opprinnelige medlemmene var oppfatningen at de svakeste statsrådene måtte erstattes med flinkere folk. Dernest krevde Grimelund-mennene at regjeringen ble supplert med en av deres egne. Valget falt på Paul Hartmann, som nettopp hadde søkt avskjed fra stillingen som finansråd i Oslo kommune. Da Hartmann kom til London i september 1941, brakte han med seg et notat som også krevde regjeringens avgang så snart krigen opphørte.

Kontakten med regjeringen

Paul Hartmann
Paul Hartmann ble Kretsens representant hos London-regjeringen.
Paul Hartmann
Av /NTB Scanpix ※.

Selv om regjeringen i første omgang unnlot å ta stilling til avskjedskravet, innebar utnevnelsen av Hartmann til finansminister og innfrielsen av kravet om utskifting av utenriksminister Halvdan Koht og forsvarsminister Birger Ljungberg en anerkjennelse av Kretsen som et nasjonalt sentrum for den sivile motstanden. Noen direkte forbindelse til utefronten kom av forskjellige grunner ikke på plass før våren 1942. Men etableringen av et hemmelig sekretariat med kurerforbindelse til pressekontoret ved legasjonen i Stockholm åpnet opp for en mer regulær kontakt. Den neste henvendelse til regjeringen kom først i august 1942, og noe samarbeid om planleggingen av sivile og administrative beredskapstiltak for frigjøringen ble ikke etablert før i 1943.

Motstandspolitikk

Kretsen, som i løpet av våren og sommeren 1942 etablerte gode forbindelser til Koordinasjonskomiteen (KK), ønsket primært å begrense motstanden i Norge til sivil holdningskamp mot NS-regimet. Andre motstandsformer som militær frihetskamp og sabotasje måtte bekjempes, og den forlangte at Londonregjeringen iverksatte tiltak for å stoppe en slik utglidning. Sabotasjeaksjonene til Osvaldgruppen ble stemplet som terrorvirksomhet, og Milorgs planer for å utvikle den militære motstanden ble likeledes karakterisert som uansvarlig. Utover i 1943 etablere Kretsen en dialog med Milorgs ledelse som innebar en aksept for det militære beredskapsarbeidet, og ved utgangen av året ga den også uttrykk for å akseptere sabotasjeaksjoner så lenge de inngikk i den allierte og norske krigføringen mot den tyske okkupasjonsmakten.

Planleggingen for et sivilt overgangsstyre

Kravet om Londonregjeringens avgang så snart krigen var over, ble også gjentatt i senere korrespondanse. Da regjeringen i februar 1943 ga etter og erklærte at den ville søke avskjed ved hjemkomsten til Norge, fikk Kretsen en hovedrolle i arbeidet med planene for siviladministrasjonen ved frigjøringen. Planleggingen skulle også omfatte en ordning av det lokale overgangsstyret i fylker og kommuner. Regjeringen hadde klare innvendinger mot Kretsens plan for utnevning av midlertidige fylkesmenn, ordførere og formannskap, men da Kretsen truet med å trekke seg fra samarbeidet, ga den snart etter. Heller ikke hjemlige protester mot denne kommunalordningen fra andre deler av motstandsbevegelsen fikk Kretsen til å vike fra sitt foretrukne prinsipp om slike selektive utnevnelser.

Etter hvert som alle de opprinnelige medlemmene av Kretsen i tur og orden ble arrestert eller måtte flykte, overtok nye folk deres plass. Mot slutten av 1943 var imidlertid samarbeidet mellom Kretsen og KK blitt såpass tett at de i realiteten utgjorde en fellesledelse for den sivile motstanden, og i løpet av vinteren 1944 ble Kretsens og KKs sekretariater slått sammen. Kretsens funksjon som ledergruppe opphørte på nyåret i 1945 da Hjemmefrontens ledelse (HL) ble formalisert som det sentrale lederorganet for den sivile motstanden.

De opprinnelige medlemmene av Kretsen

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Dahl, Hans Fredrik (1995): Norsk krigsleksikon 1940–45. Cappelen. Oslo.
  • Grimnes, Ole Kristian (1977): Hjemmefrontens ledelse. Universitetsforlaget. Oslo.
  • Kluge, Rolf (1970): Hjemmefrontledelsen tar form – Kretsen dannes sommeren 1941. Universitetsforlaget. Oslo.
  • Omang, Reidar [red.] (1948): Regjeringen og Hjemmefronten under krigen. Aktstykker utgitt av Stortinget. Oslo.
  • Riste, Olav (1973 og 1979): London-regjeringa. Norge i krigsalliansen. Bind 1-2. Samlaget. Oslo.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg