Faktaboks

Krakatau
engelsk Krakatoa
Uttale
krˈakatau
Krakatau
Krakatau
Av /NTB Scanpix.
Skrik

Enkelte forskere har tolket himmelen i Munchs Skrik (1893) som en gjengivelse av hvordan himmelen i Oslo så ut etter vulkanutbruddet på Krakatau. Store mengder av fint støv ble blåst opp i atmosfæren etter utbruddet i 1883, og dette kunne merkes flere år etterpå ved demringsfenomener (rødfarget himmel).

Av .

Krakatau er en ubebodd gruppe av vulkanøyer i Sundastredet, mellom Sumatra og Java i Indonesia. Disse øyene er Anak Krakatau, Lang, Verlaten og Rakata. Av disse øyene er det bare Anak Krakatau som fortsatt er aktiv.

Den opprinnelige vulkanøya var Krakatau, som hadde et areal på 33 kvadratkilometer og nådde opp i cirka 800 meter over havet. Før 1800-tallet er det kjent at denne vulkanen hadde utbrudd i 416 evt. og i 1680.

Utbruddet i 1883

Ved utbruddet i 1883 ble cirka 21 kubikkilometer stein og aske kastet opp til 27 kilometer opp i atmosfæren. De kraftige vulkanske eksplosjonene førte til at store deler av Krakatau ble sprengt i luften. Dette forårsaket en voldsom tsunami. Utbruddene varte i tre måneder. Utbruddet, eksplosjonene og tsunamien hadde mange konsekvenser, både lokalt, regionalt og globalt.

  • Eksplosjonene skal ha blitt hørt på øya Rodriguez på den andre siden av Det indiske hav, 4653 kilometer unna, og på over én trettendedel av Jordens overflate. Eksplosjonen var dobbelt så kraftig som den eksplosjonen den største hydrogenbomben som er blitt produsert, ville ha forårsaket.
  • Opptil 40 meter høye flodbølger slo inn over de nærliggende øyer, hvor en rekke landsbyer ble totalt rasert og cirka 36 000 mennesker omkom.
  • Flere av landsbyene ble etter dette ikke bebodd. På halvøya Ujung Kulon på vestkysten av Java førte dette til at den opprinnelige floraen vokste opp igjen. Det førte også til at den utryddelsestruete Javaneshornet spredte seg på halvøya. På denne bakgrunn etablerte indonesiske myndigheter Ujung Kulon nasjonalpark, som i 1991 ble oppført på UNESCOs verdensarvliste, se ekstern lenke. Nasjonalparken omfatter halvøya Ujung Kulon, øygruppen Krakatau og andre øyer i Sundastredet.
  • Etter flodbølgene ble det rapportert om at vannstanden i blant annet Den engelske kanal og i havnen i San Francisco hevet seg i 1883.
  • Store mengder av fint støv ble blåst opp i atmosfæren, og dette kunne merkes flere år etterpå ved demringsfenomener (rødfarget himmel) og nedsatt global temperatur, som ble senket med 1,2 °C. Demringsfenemoner var bakgrunnen for at brannvesenet i New York høsten 1883 trodde at det var en stor brann i byen. Det er antatt at Edvard Munchs maleri «Skrik» fra 1893 viser solnedgang i Norge som et resultat av disse demringsfenomene, se ekstern lenke.

Anak Krakatau

I 1927 var det stadige utbrudd som dannet en ny øy, Anak Krakatau, «Krakataus barn», som bygde seg opp over havoverflaten fra 1930. Den vulkanøya er fortsatt aktiv. Således hadde den et utbrudd i 2011. Høsten 2018 hadde vulkanen nye utbrudd. 22. desember 2018 var vulkanen trolig en utløsende faktor for tsunamien som slo inn over strendene omkring Sundastredet og som førte til at mer enn 450 mennesker omkom.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Preston E. James, Syrecuse University with the collaboration of Hibberd V. B. Kline, Jr., University of Pittsburgh: A Geography of Man, Second Edition, Ginn and Company, 1959.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg