Faktaboks

Kosrae
Uttale
kˈosrae
Kosrae
Kosrae
Av /Shutterstock.

Kosrae er en øy som er den minste delstaten i Mikronesiaføderasjonen. Kosrae ligger i Stillehavet, i øygruppa Karolinene. Den er 109 km2 og har 6600 innbyggere (2010). Kosrae er nedbørrik og fruktbar. Med vulkansk opprinnelse hever øya seg til 634 moh. Øya har forekomster av bauxitt og guano.

Historie

Arkeologer antar at Kosrae har vært befolket siden før vår tidsregning. Kosraerne snakker et austronesisk språk beslektet med språkene på Marshalløyene og Pohnpei.

Øya ble av Spania regnet som spansk territorium fra 1668, men ble okkupert først i 1885. Befolkningen har siden 1870 årene vært regnet som kristne. Lelu utgjør i dag det politiske senteret og var der aristokrater fra den prekloniale perioden skal ha bodd.

Europeiske utforskere beskriver Kosrae-samfunnet fra før okkupasjonen som et matrilineært klanssamfunn med viktige klansoverhoder. Aristokratene bodde for seg selv på den vesle øya Lelu i prektige hus bak høye steinmurer, atskilt fra den øvrige befolkningen.

Spanske og andre europeiske hvalfangere på 1800-tallet forsynte seg med øyas mat, vann og kvinner. Den spanske okkupasjonen førte til at lokalbefolkningen nesten ble utslettet av sykdommer fangstfolkene brakte med seg. Noen kilder mener norske hvalfangere var innom øyene, men det er ikke bekreftet. Øya var under japansk mandat 1914–1945, deretter tok USA kontrollen.

Næringsveier

Hovednæringsveien er i dag hagebruk, med brødfrukter, kokosnøtter, bananer, yams og taro som de viktigste matvekstene, i tillegg til fiske innenfor og utenfor det beskyttende korallrevet som omkranser øya. Det holdes svin og høner. Som i mange andre stillehavssamfunn nytes den mildt berusende drikken kava (lokalt: tuba), tradisjonelt kun av mennene. Inntil 1960-årene var kopra den viktigste eksportartikkelen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg