Faktaboks

Bergseminaret på Kongsberg
Bergseminaret, Kongsberg bergseminar
Bergseminaret

Bergseminarbygningen i Kongsberg har adresse Kirketorget 3. Foto fra 2014. Bygningen er fredet og eies siden 2024 av Kongsberg Gruppen med Universitetet i Sørøst-Norge som bruker.

Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Bergseminaret på Kongsberg var en skole for utdanning innen bergverksdrift. Bergseminaret var et tidlig teknisk lærested i internasjonal sammenheng da det ble opprettet ved kongelig resolusjon 19. september 1757.

Grunnleggelse

Undervisning i bergfag har lange tradisjoner som personlig opplæring og ble institusjonalisert på 1700-tallet gjennom stipendordninger og skoler i land med betydelig bergverksdrift. Forslagene som førte til opprettelsen av Bergseminaret på Kongsberg kom fra berglege Johan Heinrich Becker og den senere oberberghauptmann Michael Heltzen. Skolen skulle sikre rekruttering av kompetente funksjonærer til tekniske og administrative stillinger både ved Kongsberg sølvverk og andre norske bergverk. Tidligere var mange teknikere og ledere innvandret fra Tyskland.

Undervisning

Den mangesidige dr. Becker underviste i sin bolig med laboratorium i kjelleren. Blant senere lærere var berglegen og kjemikeren, professor Peter Thorstensen, oberbergamtsassessor og lektor i matematikk Ole Henckel (1749–1824), tegnemester og lektor i jus og lavere matematikk Olav Olavsen, samt oberbergamtsassessor og lektor i mineralogi og fysikk Jens Esmark.

Bergseminaret ble i 1783–1786 oppgradert med studie- og eksamensordning, flere fag og nye bygninger.

Undervisningen lå på et nivå som gjør det naturlig å betegne skolen på Kongsberg som en høyskole. Den ble etablert kort tid etter Krigsskolen i Oslo (1750), men hadde en videre fagkrets. Ved Bergseminaret ble det undervist i matematikk og en rekke naturfag som kjemi og fysikk med ulike underdisipliner, i en vid teknologisk fagkrets samt arkitektur og jus. Bare 20 elever ble uteksaminert som bergkandidater, men langt flere fulgte undervisningen.

Bergseminaret ble nedlagt i 1814. Lektor Jens Esmark fikk oppgaven å overføre bergstudiet til det nye Universitetet i Oslo, der han ble professor i bergvitenskap. Bergstudiet ble fra 1910–1912 flyttet videre til Norges tekniske høgskole i Trondheim.

Bygningene

Den praktfulle hovedbygningen med tilhørende kjemisk laboratorium og bryggerhus, fullført i 1786, står ennå. Bygningene er tegnet og oppført under ledelse av Kongsberg sølvverks byggmester Herman Andersen Holm (1746–1806), som hadde studert ved Bergseminaret og Tegneakademiet i København.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Berg, Bjørn Ivar og Østensen, Per Øyvind (red.) (2008): «Kulturvern ved bergverk 2007», Bergverksmuseet Skrift nr. 36, Kongsberg
  • Blom, Grethe Authén (1957): Fra Bergseminar til Teknisk Høyskole, Oslo: Aas & Wahl
  • Børresen, Anne Kristine og Kobberrød, Jan Thomas (red.) (2007): Bergingeniørutdanning i Norge gjennom 250 år, Trondheim: Tapir Akademisk Forlag

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg