.
Christiansfeld
Christiansfeld ligger i Kolding kommune. Fra byens hovedgate.
Christiansfeld

Kolding kommune er en kommune i Sønderjylland i Danmark, innerst i Kolding fjord. Den hadde 93 544 innbyggere i 2022 og et areal på 605 kvadratkilometer. Kommunen oppsto ved kommunereformen i 2007 ved sammenslåing av kommunene Kolding, Lunderskov, Vamdrup, Egtved (Vester Nebel Sogn) og Christiansfeld (deler). Den tilhører Region Syddanmark. Administrasjonssenteret ligger i Kolding by. Kommunens høyeste punkt er Skamlingsbanken, 113 meter over havet.

Næringslivssamarbeidet Trekantområdet ligger geografisk mellom Kolding fjord, Vejle fjord og Lillebælt.

Kolding har motorveiforbindelse nordover mot Ålborg, østover mot Odense, sørover mot Åbenrå og vestover mot Esbjerg. Forbindelsene gir gode vilkår for næringslivet, men medfører også en rekke miljøproblemer.

Kommunens største byer etter folketall i 2022. Innbyggertall i parentes.

  • Kolding (61 638)
  • Vamdrup (4809)
  • Lunderskov (3016)
  • Christiansfeld (2977)
  • Sønder Bjert (2025)

Kolding

Byen Kolding ligger innerst i Kolding fjord. Byen er nevnt i kong Valdemars jordebok fra 1231, mens arkeologiske funn går tilbake til 1100-tallet. Kolding fikk bystatus i 1321, og var en viktig handels- og grenseby mot hertugdømmet Slesvig i middelalderen. Da Lillebæltsbroen åpnet i 1935, ble Kolding et viktig knutepunkt og handelssentrum i denne delen av Sønderjylland.

Koldinghus slott ble anlagt på 1200-tallet og er delvis restaurert etter en brann i 1808. Slottet rommer et historisk og arkeologisk museum. En gjennomgripende restaurering med flere bygningstilføyelser ble foretatt i perioden 1972 til 1994. Koldings «geografiske hage» har om lag 2000 eksotiske planter ordnet geografisk, blant annet en stor bambuslund.

Kolding er et viktig industri- og samferdselssenter og er en av hovedbyene i Trekantområdet. Byen er også skolesenter med blant annet pedagogisk seminar, teater og kunsthåndverkskole.

Kolding er vennskapsby med Drammen.

Christiansfeld

Brødremenighetes kirke i Christiansfeld fra 1777.
Gudsager

På Brødremenighetens kirkegård i Christiansfeld gravlegges menn og kvinner i separate felter.

Gudsager
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Christiansfeld ble anlagt i 1773 av Brødremenigheten (Herrnhuterne) og oppkalt etter Christian 7. På slutten av 1700-tallet og begynnelsen av 1800-tallet øvde denne menigheten en betydelig innflytelse på den danske kirke, som motvekt mot rasjonalismen. Til menigheten var det knyttet en oppdragelsesanstalt, hvor også mange norske oppholdt seg i første halvdel av 1800-tallet, blant andre Camilla Collett. Byens berømte honningkaker er blitt bakt i Brødrehusets Bageri siden 1976, mens tradisjonen går tilbake til 1783.

Byen har mange gamle og velbevarte bygninger, som Brødrehuset (1774), Fremmedhuset (1773), Søstrehuset (1776) og Enkehuset (1779). Brødremenighetens kirke er fra 1777, kirkegården der alle gravstøttene er identisk utformet og hvor menn og kvinner ligger i separate felter, heter Gudsageren. Christiansfeld står på UNESCOs verdensarvliste fra 2015.

I dag finnes det store næringsmiddelindustrier her, blant annet Arla Food og Danæg.

Lunderskov

Lunderskov har vært jernbaneknutepunkt fra 1866, og jernbanen mellom Kolding og Esbjerg har hatt stor betydning for utvikling av byen. Glassfiberproduksjon er byens viktigste industri, her finnes verdens største produksjon av vindmøllevinger. Glassfiber benyttes også i verftsindustrien, og mange underleverandører er lokalisert i Lunderskov.

Jernbanestasjonen er fredet, og Drabæks Mølle med historie tilbake til 1100-tallet ble fredet i 1972.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg